Senat: Pensionarea anticipată a magistraţilor, amânată până la 1 ianuarie 2022

Senatul a decis, în şedinţa de plen de miercuri, în unanimitate, cu 81 de voturi "pentru", prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani. Senatul este for legislativ decizional pentru acest act normativ, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 11 dec. 2019, 12:02
Senat: Pensionarea anticipată a magistraţilor, amânată până la 1 ianuarie 2022

De asemenea, senatorii au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

Senatul este for legislativ decizional pentru acest act normativ.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, i-a recomandat şefului statului să promulge, în această săptămână, actul normativ adoptat miercuri în Senat.

„Atunci când raţiunea învinge, (…) chiar şi OUG dată de Guvernul PSD în domeniul Justiţiei poate fi susţinută şi votată de toate grupurile parlamentare. Din punctul nostru de vedere, toate declaraţiile politice referitoare la o eventuală asumare a răspunderii pe chestiuni legislative care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor sau organizarea judiciară nu îşi mai găsesc astăzi fundamentul. (…) Dacă există bună intenţie, legea poate fi promulgată chiar în această săptămână. (…) Luni am avut în dezbatere în Senat o moţiune simplă care respectă regulamentul, Constituţia şi a urmat îndeaproape toate procedurile moţiunilor simple anterioare. L-am auzit pe domnul Iohannis spunând că în Senat s-a produs ‘o golăneală a PSD’, am încheiat acest ruşinos citat. Aş vrea să-i spun domnului Iohannis să treacă la treabă şi să promulge această lege, să dea banii datoraţi statului înapoi şi, în general, să ne scutească de aceste aroganţe neofanariote. Să-i fie ruşine!”, a spus Nicolae.

Senatorul PNL Alina Gorghiu l-a rugat pe preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc, să aplice regulamentul atunci când de la tribuna Senatului „grobianismul este în floare”.

„Aveţi posibilitatea pe regulament să cenzuraţi orice intervenţie care depăşeşte limita bunului simţ”, a afirmat Gorghiu. Cazanciuc a replicat că a încercat să-i spună colegului Şerban Nicolae să nu facă declaraţii politice în cadrul dezbaterilor legislative.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a subliniat că prevederea referitoare la pensionarea anticipată trebuie „abrogată complet şi nu doar amânată”.

„Cei care au promovat iniţiativa legislativă care ar fi permis acest haos în sistemul judiciar sunt PSD şi ALDE. Este ridicol să vină astăzi în Parlament şi să spună că ele salvează România de un colaps judiciar. L-aţi provocat, domnilor de la PSD. Aşa că ce faceţi astăzi este prea puţin”, a opinat Alexandrescu, de la tribuna Senatului.

Senatorul PNL Iulia Scântei a explicat că Guvernul îşi va asuma răspunderea, în continuare, pe acele dispoziţii modificate din Legile Justiţiei asupra cărora nu s-a revenit.

„Nu este vorba de aprobare în integralitate. Pentru acele prevederi care au rămas în forma iniţială, aşa cum au fost promovate de Guvernul PSD – Toader, pentru acelea Guvernul PNL în funcţie îşi va asuma răspunderea pentru a le corecta. Astăzi am dat însă un vot responsabil, pentru că nu putem pune în pericol sistemul judiciar prin blocare de la 1 ianuarie 2020. (…) Ordonanţa 92 este la fel de neconstituţională prin modul în care a fost adoptată, prin modul în care a încălcat deciziile CCR care obligă Guvernul să se abţină de la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, câtă vreme Parlamentul, doar cu câteva luni înainte, modificase acele legi”, a spus Scântei.

Te-ar mai putea interesa și
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi......
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să încalce reglementările UE
Comisia Europeană va sfătui statele membre cum sa-și protejeze cetățenii de scumpirea utilităților, fără ca să ...
Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema ...
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil să nu poată să facă asta
Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură, dar că e posibil ...
Primarul general, Nicuşor Dan, a declarat că, dacă va creşte preţul gigacaloriei, sunt bani pentru majorarea subvenţiei, ...