Senat: Proiectul privind dublul standard de calitate a produselor a fost adoptat

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Valeriu Steriu care prevede sancţionarea comercializării produselor şi serviciilor "falsificate supuse dublului standard" cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În favoarea propunerii legislative au votat 57 de senatori şi 18 s-au abţinut, scrie Agerpres. Camera Deputaţilor este for decizional.
Economica.net - mie, 09 oct. 2019, 12:37
Senat: Proiectul privind dublul standard de calitate a produselor a fost adoptat

„Suntem conştienţi de necesitatea ca România şi toate statele membre să ia măsuri pentru a combate această practică. Aceste măsuri pot fi luate cel mai bine la nivel european, (…) pentru a fi aplicate eficient pe întreg spaţiul UE. (…) Forma propusă prin această propunere legislativă este deficitară, motiv pentru care senatorii USR se abţin la votul actului normativ”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

Senatorul PNL Carmen Hărău consideră că actul normativ propus este „parţial inoperabil” pentru că produsele nealimentare pot fi expertizate doar de Laboratorul Larex.

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, stipulează proiectul de act normativ, amendat de Comisia economică a Senatului şi votat de plen.

Potrivit acestuia, comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri, iar în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni.

În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, prevede proiectul adoptat.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele şi serviciile către consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor”, stipulează primul articol al actului normativ, fiind citate mai multe directive şi regulamente europene.

Propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori, care a intrat în circuitul parlamentar pe 14 mai, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...