Senatori democraţi americani văd o ameninţare de securitate în mutarea Băncii Internaţionale de Investiţii de la Moscova la Budapesta

Mutarea de la Moscova la Budapesta a sediului Băncii Internaţionale de Investiţii (International Investment Bank - IIB) şi decizia autorităţilor ungare de a acorda un statut de imunitate diplomatică personalului acestei bănci au provocat nemulţumirea unui grup de senatori democraţi americani, relatează joi agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 26 sept. 2019, 16:26
Senatori democraţi americani văd o ameninţare de securitate în mutarea Băncii Internaţionale de Investiţii de la Moscova la Budapesta

Într-o scrisoare din 24 septembrie postată pe website-ul senatorului Dick Durbin, semnată de mai mulţi senatori, ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, este întrebat dacă serviciile secrete maghiare au cooperat cu cele americane în monitorizarea activităţilor IIB şi a personalului acesteia din Ungaria.

”Mai mulţi dintre noi v-am scris anterior despre apărarea valorilor democratice americane şi a intereselor de securitate în raporturile cu guvernul autocrat al lui Viktor Orban, a cărui simpatie faţă de Rusia şi acţiunile sale sunt un motiv de preocupare considerabilă”, se arată în scrisoare.

Respectivii senatori americani mai menţionează că sunt ”profund îngrijoraţi” de faptul că Ungaria a propus găzduirea băncii IIB, care este ”larg percepută ca o ramură a serviciilor secrete ruseşti şi al cărei preşedinte are vechi legături cu serviciile de informaţii ale Rusiei”. ”Relocarea IIB are implicaţii directe pentru SUA şi aliaţii din NATO”, mai susţin congresmenii semnatari ai scrisorii.

Într-un răspuns transmis agenţiei Reuters, banca a menţionat că ”nu va comenta asupra chestiunilor interne ale unei ţări nemembre” a acestei instituţii financiare, din care SUA nu fac parte, adăugând că statutul acordat de autorităţile ungare personalului său de la Budapesta (circa 50 de angajaţi internaţionali), inclusiv privilegii precum imunitatea diplomatică, este ”absolut identic cu acela acordat fiecărei bănci multilaterale de dezvoltare din lume”.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta a declarat la rândul său că misiunea diplomatică ”nu comentează cu privire la corespondenţa dintre membri ai Congresului şi Departamentul de Stat”.

Banca Internationala de Investitii (IIB) este o instituţie financiară multilaterală, fondată în 1970 ca un FMI al blocului economic estic CAER. IIB are în prezent nouă membri: România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.

Principalele direcţii în activităţile băncii sunt sprijinirea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) din statele membre prin creşterea accesului acestora la surse de finanţare durabile şi permanente, precum şi participarea la finanţarea proiectelor de infrastructură importante din punct de vedere social, după cum arată site-ul IIB.

Banca susţine că presa o prezintă adesea în mod eronat drept o bancă rusească, amintind că printre membrii ei se numără state membre NATO şi UE.

Consiliul Băncii este cea mai înaltă autoritate a acestei instituţii, fiind compus din reprezentanţii statelor membre. Board-ul băncii este organul executiv, iar membrii acestuia sunt numiţi de către Consiliu. Auditul activităţilor BII este efectuat de Comisia de Audit, alcătuită din reprezentanţi ai statelor membre, numiţi de Consiliu, potrivit site-ului amintit.

Odată cu dizolvarea URSS şi dezintegrarea lagărului socialist, banca şi-a pierdut, în mare măsură, fostul scop, de asemenea şi o parte dintre statele membre, stagnând timp de aproape două decenii. Cu toate acestea, ani de zile statele membre au discutat diferite opţiuni pentru reînnoirea activităţii băncii.

În anul 2012 s-a alăturat o nouă echipă managerială, căreia toţi participanţii IIB i-au oferit un mandat pentru a începe o reformă complexă. La cea de-a 98-a reuniune a Consiliului băncii a fost aprobată o strategie pe termen mediu. Sprijinirea IMM-urilor şi finanţarea proiectelor de infrastructură au fost stabilite ca vectori-cheie în activităţile IIB.

Din septembrie 2012, preşedintele board-ului IIB este Nikolai Kosov, care are şi calitatea de membru al board-ului de directori al Camerei de Comerţ Ruso-Britanice.

Consiliul guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii a decis la sfârşitul anului trecut să mute cartierul general al instituţiei financiare de la Moscova la Budapesta, mutare efectuată anul acesta.

IIB este un emitent constant al Bursei de Valori Bucureşti, unde a emis obligaţiuni corporative timp de patru ani la rând, începând din anul 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 98,3% din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021, în scădere faţă ...