Senatorii au aprobat noua lege a achiziţiilor publice. Preţul cel mai mic nu va mai fi decisiv

Criteriul preţului cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta câştigătorul unei licitaţii de achiziţii publice, au decis marţi senatorii, care au votat în favoarea proiectului de lege privind achiziţiile publice aprobat de Guvernul Ponta în octombrie 2015.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 10:59
Senatorii au aprobat noua lege a achiziţiilor publice. Preţul cel mai mic nu va mai fi decisiv

În favoarea acestui proiect s-au pronunţat 88 de senatori, existând o singură abţinere.

”Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limită între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor, care pot ajunge şi la 15 zile, în acelaşi timp introducem obligativitatea realizării procedurilor de achiziţie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bună ofertă tehnico-economică, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul preţului cel mai mic va dispărea. Avem costul preţul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ ”, a declarat în plenul Senatului preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş.

El a mai spus că va fi introdusă şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei proceduri de achiziţie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus că legislaţia trebuia modificată voluntar, nu la presiunea directivelor europene.

”Achiziţiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs în diversele buzunare resursele acestei ţări. (…) Problema este modul în care se aplică. Putem să avem legea cea mai bună, dacă nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranţă se vor găsi portiţe de a eluda această lege, mai ales dacă această chestiune a preţului cade sau nu mai este atât de importantă”, a adăugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

La rândul lui, senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate în instanţele de judecată, atunci când sunt termene ale contestaţiilor licitaţiilor.

”Pe subiectul contestaţii, am prevăzut expres în lege două elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curţilor de apel, obligativitate asumată împreună cu CSM, şi există o procedură administrative bazată pe notificări obligatorii prin care contestatorul întâi trebuie să parcurgă această procedură administrativă, care poate corecta lucrurile înainte de a contesta licitaţia”, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş.

Referitor la eliminarea criteriul unic, respectiv preţul cel mai mic, şeful ANAP a spus că se urmăreşte adoptarea unor „soluţii inovatoare, bazate pe indicatori de performanţă”.

Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi şi preluate de ANAP şi senatori, aplicarea sancţiunii cu amendă contravenţională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârşirii faptei, se arată în raportul Comisiei economice. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei. Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni: neducerea la îndeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispoziţia ANAP în termenul solicitat a informaţiilor cerute şi orice încălcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise în aplicarea acesteia.

Tot marţi, senatorii au adoptat alte două proiecte, privind achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, părţi ale unui pachet legislativ privind achiziţiile publice iniţiat de Guvernul Ponta.

Decizia finală urmează să fie luată de Camera Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...