Senatorii au aprobat noua lege a achiziţiilor publice. Preţul cel mai mic nu va mai fi decisiv

Criteriul preţului cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta câştigătorul unei licitaţii de achiziţii publice, au decis marţi senatorii, care au votat în favoarea proiectului de lege privind achiziţiile publice aprobat de Guvernul Ponta în octombrie 2015.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 10:59
Senatorii au aprobat noua lege a achiziţiilor publice. Preţul cel mai mic nu va mai fi decisiv

În favoarea acestui proiect s-au pronunţat 88 de senatori, existând o singură abţinere.

”Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limită între depunerea candidaturilor şi deschiderea ofertelor, care pot ajunge şi la 15 zile, în acelaşi timp introducem obligativitatea realizării procedurilor de achiziţie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire – cea mai bună ofertă tehnico-economică, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul preţului cel mai mic va dispărea. Avem costul preţul cel mai scăzut, cel mai bun raport calitate-preţ ”, a declarat în plenul Senatului preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş.

El a mai spus că va fi introdusă şi obligativitatea consultării pieţei înainte de lansarea unei proceduri de achiziţie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus că legislaţia trebuia modificată voluntar, nu la presiunea directivelor europene.

”Achiziţiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs în diversele buzunare resursele acestei ţări. (…) Problema este modul în care se aplică. Putem să avem legea cea mai bună, dacă nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranţă se vor găsi portiţe de a eluda această lege, mai ales dacă această chestiune a preţului cade sau nu mai este atât de importantă”, a adăugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

La rândul lui, senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate în instanţele de judecată, atunci când sunt termene ale contestaţiilor licitaţiilor.

”Pe subiectul contestaţii, am prevăzut expres în lege două elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curţilor de apel, obligativitate asumată împreună cu CSM, şi există o procedură administrative bazată pe notificări obligatorii prin care contestatorul întâi trebuie să parcurgă această procedură administrativă, care poate corecta lucrurile înainte de a contesta licitaţia”, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş.

Referitor la eliminarea criteriul unic, respectiv preţul cel mai mic, şeful ANAP a spus că se urmăreşte adoptarea unor „soluţii inovatoare, bazate pe indicatori de performanţă”.

Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi şi preluate de ANAP şi senatori, aplicarea sancţiunii cu amendă contravenţională se prescrie în termen de 36 de luni de la data săvârşirii faptei, se arată în raportul Comisiei economice. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 30.000 de lei. Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni: neducerea la îndeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispoziţia ANAP în termenul solicitat a informaţiilor cerute şi orice încălcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise în aplicarea acesteia.

Tot marţi, senatorii au adoptat alte două proiecte, privind achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, părţi ale unui pachet legislativ privind achiziţiile publice iniţiat de Guvernul Ponta.

Decizia finală urmează să fie luată de Camera Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, valabilă în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa,......
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru titlurile de stat emise în program
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului ...
Depozitarul Central distribuie, începând de luni, sumele de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru ...