Senatul a adoptat proiectul privind plafonarea dobânzilor la credite

Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR.
Economica.net - lun, 26 feb. 2018, 17:06
Senatul a adoptat proiectul privind plafonarea dobânzilor la credite

Au fost exprimate 73 de voturi favorabile, 18 ‘împotrivă’ şi 13 abţineri.

Potrivit textelor adoptate, ‘în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an’.

‘Dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi: de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant’, prevede amendamentul adoptat de plen.

De asemenea, dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi 18% pe an, în cazul creditelor de consum. ‘Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar’, stipulează proiectul.

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele interes-moratorii. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, mai prevede textul adoptat.

Senatorul PNL Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri.

‘Vreau ca şi românii, în România, să ia credite de consum aşa cum iau cetăţenii din Uniunea Europeană dobândă la creditele de consum. Grecia – despre care vorbim că e în prăpastie, grecii iau 6,5% maxim. Ştiţi cât iau românii? Fără număr! 6000%, 7000%, 9000%. Despre asta este vorba. Astea sunt dobânzile pe care românii le iau în Uniunea Europeană, iar dacă noi vrem să limităm abuzurile băncilor, să limităm dobânzile care au ajuns la un plafon inimaginabil, asta nu înseamnă că limităm piaţa liberă’, a afirmat Zamfir.

Liderul senatorilor liberali, Iulian Dumitrescu, a anunţat, însă, că PNL nu susţine acest proiect.

‘Vreau să-i întreb pe iniţiatori: ce aveţi cu milioanele de români care au depozite la bănci? Dacă plafonăm depozitele la credite, micşorăm dobânzile la depozite. Dacă plafonăm dobânzile, o să scadă oferta de creditare’, a spus Dumitrescu.

El a adăugat că prin această lege se favorizează multinaţionalele, în dauna sutelor de mii de IMM-uri româneşti.

‘Ce aveţi cu românii care vor să mai ia credite de consum? Plafonaţi dobânzile şi nu o să mai ia credite de consum, îi aruncaţi pe mâinile cămătarilor’, a transmis Dumitrescu.

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...