Senatul a elaborat un Raport de respingere a propunerii de lege care limitează mandatul directorului SIE la patru ani

Comisia pentru apărare din Senat a întocmit, marţi, un raport de respingere propunerii de lege a senatoarei Cristiana Anghel care modifică Legea privind Serviciul de Informaţii Externe (SIE) în sensul numirii directorului de către Parlament, la propunerea preşedintelui, şi limitării mandatului acestuia la patru ani, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 27 sept. 2016, 13:36
Senatul a elaborat un Raport de respingere a propunerii de lege care limitează mandatul directorului SIE la patru ani

Preşedintele comisiei, liberalul Marius Obreja, a susţinut că, în formularea raportului de respingere, s-a ţinut cont de punctele negative de vedere susţinute de Guvern şi de SIE.

‘Am acordat un raport de respingere acestei propuneri. (…) Situaţia proiectului, după câteva amânări şi solicitări de puncte de vedere şi încercarea de a aştepta pachetul de legi pe siguranţa naţională, ne-au pus în faţa faptului să dăm acest raport de respingere. Decizia noastră s-a bazat şi pe scrisorile cu recomandare de a nu da raport de admitere, primite în corespondenţă atât de la CSM, de la Guvern care nu susţine. SIE are un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative. Foarte multe lucruri au concurat spre a da acest raport de respingere’, a spus Obreja, la Senat.

Cristiana Anghel a precizat că, în opinia sa, şedinţa în care a fost întocmit raportul de respingere ‘nu a fost statutară’.

‘Cinci membri prezenţi din 11, trei au dat vot, restul au lăsat. Dar cinci au fost, că l-am văzut şi pe domnul Butunoi, dar n-a fost la discuţii. (…) Şedinţa nu a fost statutară, clar. (…) Dacă spun că nu ai voie cinci ani, după ce ai fost şef SIE, să faci politică, cum să fie vot pozitiv? Păi ce, au înnebunit? Au şi ei nişte ordine. Domnul Ilie Năstase s-a abţinut (de la vot – n.r.), drept pentru care îi mulţumesc’, a susţinut senatoarea.

Ea a adăugat că propunerea sa de lege cuprinde ‘chestii de bun simţ’ şi că şi-ar fi dorit ca membrii comisiei să aprobe articolul care ‘face legea să intre în concordanţă cu Constituţia’.

‘Acum, în lege se spune că preşedintele numeşte şeful SIE. Constituţia spune foarte clar cine îl numeşte – Parlamentul, la propunerea preşedintelui. Domnul Zegrean, aşa cum a fost dumnealui, a ieşit şi a spus că nu se poate face instrument de lucru din Constituţie. De 13 ani, şefii SIE sunt numiţi constituţional, dar nelegal’, a mai spus Anghel.

Propunerea de lege stipulează că SIE este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, cu majoritatea din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, la propunerea preşedintelui României şi în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii SIE, care va prezenta un raport în faţa celor două Camere ale Parlamentului.

‘Durata mandatului directorului SIE este de patru ani. Mandatul nu poate fi prelungit sau reînnoit’, se arată în textul propunerii legislative.

Calitatea de director al SIE încetează, după caz, la expirarea mandatului, prin demisie, revocare din funcţie, nerezolvarea stării de incompatibilitate în termen de 15 zile de la data alegerii, condamnare penală definitivă, precum şi prin deces. Revocarea din funcţie se face de către Parlament, în şedinţă comună, la propunerea şefului statului sau a cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor.

Cristiana Anghel propune şi modificarea articolului 15 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, în sensul că ‘personalului Serviciului îi este interzis să facă parte din partide politice, formaţiuni sau organizaţii cu caracter politic sau secret ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora’.

Propunerea de lege reglementează şi faptul că ‘urmaşilor cadrelor SIE decedate în timpul şi din cauza serviciului, datorită unor acte de devotament excepţional, li se acordă ca pensie salariul integral pe care l-au avut aceste cadre în momentul decesului’.

Propunerea de lege are un caracter organic, a fost respinsă de Camera Deputaţilor în data de 3 februarie şi este dezbătută de Senat, în calitate de Cameră decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot anul 2022. Rezultatul net înregistrat la 30 iunie 2022 este compus din......
Ministerul Economiei a semant autorizația de construire a conductei de gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa
Ministerul Economiei a semant autorizația de construire a conductei de gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile ...
Autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa, ...
Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022
Rompetrol a reușit să înregistreze un profit de peste 58 de milioane de dolari în primele șase luni din 2022
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a anunțat astăzi că în perioada ianuarie – iunie ...
Prada țintește să strângă cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la Bursa din Milano
Prada țintește să strângă cel puțin un miliard de dolari printr-o listare secundară la Bursa din Milano
Producătorul italian de articole de lux Prada SpA analizează posibilitatea de a strânge cel puţin un miliard de dolari ...