Senatul a respins propunerea legislativă care reintroduce insulta şi calomnia în Codul Penal

Plenul Senatului a respins, luni, propunerea legislativă iniţiată de senatoarea Cristiana Anghel (ALDE) care vizează modificarea Legii nr.269/2009 privind Codul Penal prin reglementarea ca infracţiuni a calomniei şi insultei. 
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 06:15
Senatul a respins propunerea legislativă care reintroduce insulta şi calomnia în Codul Penal

Raportul la propunerea legislativă semnată de Cristiana Anghel care reincriminează insulta şi calomnie a primit 56 de voturi „pentru”, 11 abţineri şi 5 voturi împotrivă. Preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru a precizat în plen că raportul de respingere nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Iniţiatoarea propunerii, senatoarea ALDE Cristiana Anghel a venit la tribună şi a cerut să se accepte votul secret, şi pentru amendamente şi pentru votul final la propunerea sa legislativă.

„Cererea dumneavoastră este împotriva Regulamentului”, i-a replicat Ioan Chelaru.

Cristiana Anghel a insistat ca votul să fie secret, însă Chelaru i-a explicat că nu poate reveni asupra votului, după ce raportul comisiei a fost deja votat în plen.

Senatorul PNL Tudor Barbu i-a cerut în plen Cristianei Anghel să explice de ce se cere vot secret pentru propunerea legislativă.”Trebuie să aibă un argument doamna senator. Să ne spună de ce cere procedură de vot secret”, a spus senatorul PNL.

Supuse la vot, amendamentele la propunerea legislativă au fost respinse în plenul Senatului. De asemenea, propunerea legislativă a fost respinsă în plen.

Proiectul iniţial depus de Cristiana Anghel prevedea pedepse cu până la trei ani de închisoare pentru „afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană care, dacă ar fi adevarată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”.

Iniţiatoarea propunerii legislative propunea completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede că atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocură se pedepseşte de la o lună la 2 ani închisoare sau cu amendă.

Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, o boală sau infirmitate.

Referitor la calomnie, Anghel propunea completarea Codului penal printr-un articol care stipulează că „afirmarea ori imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

De asemenea, iniţiativa Cristianei Anghel prevedea un nou articol potrivit căruia „proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim” şi „fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie”.

Senatoarea ALDE a revenit, asupra proiectului şi în dezbaterile din comisia juridică a scos pedeapsa cu închisoarea şi a înlocuit-o cu „zile-amendă”, o zi-amendă fiind, potrivit iniţiativei legislative, în cuatum de 150/zi.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...