Senatul italian a votat pentru ridicarea imunității lui Matteo Salvini

Fostul ministru de Interne italian Matteo Salvini și-a pierdut astăzi imunitatea parlamentară, după ce colegii săi senatori au votat pentru ridicarea acesteia, informează BBC.
Economica.net - mie, 12 feb. 2020, 15:33
Senatul italian a votat pentru ridicarea imunității lui Matteo Salvini

Salvini urmează să fie judecat într-un proces în care este acuzat că a interzis în mod abuziv acostarea unei nave cu imigranți în porturile italiene. În august 2019, pe când deținea funcția de ministru de Interne, Salvini a interzis că nava Gregoretti, cu 116 persoane la bord, să acosteze într-un port din Sicilia.

Salvini a susținut în repetate rânduri că vrea să fie judecat pentru acesta cauza, iar astăzi majoritatea senatorilor italieni i-a împlinit dorința. El a declarat de la tribuna Senatului că vrea să spună întregii lumi că politică să anti-imigraționistă a salvat zeci de mii de vieți.
„Sunt absolut calm și mândru cu privire la ceea ce am făcut. Și o să fac același lucru din nou imediat ce mă voi întoarce la guvernare”, a spus el mai târziu.

Senatorii din partidul sau, formațiunea de extremă-dreapta Liga, au preferat mai degrabă să lipsească de la acest vot.

Potrivit legii italiene, miniștrii beneficiază de imunitate parlamentară pentru faptele pe care le-au făcut atât timp cât au deținut funcțiile în executiv. Salvini riscă 15 ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat.

Pe când era ministru de Interne, Matteo Salvini, care este liderul partidului de extremă-dreapta Liga, adus o politică anti-imigraționistă dură, care i-a vizat în special pe imigranții care încercau să treacă Mediterana pe nave și să acosteze în porturile italiene. În dată de 25 iulie 2019, vasul de coasta italian Gregoretti a cules de pe ambarcațiuni improvizate 140 de imigranți proveniți din Libia care încercau să ajungă în Italia.

Unui număr de 24 de persoane li s-a permis debarcarea din motive medicale, restul de 116 rămânând pe vas mai multe zile, perioada în care Salvini a cerut altor state europene să-i preia. Decizia lui a stârnit critici severe, iar procurorii italieni au început anchetarea cazului, după ce au existat rapoarte care priveau condițiile proaste în care trăiau aceștia.
După ce Biserica Catolică și un număr de state europene au promis  că o să aibă grijă de acești imigranți, Salvini a fost de acord pe 31 iulie 2019 cu debarcarea acestora în Italia. Liderul Liga a declarat că decizia să de atunci a fost susținută de șeful Guvernului Italian, Giuseppe Conte, ca și de ceilalți colegi de cabinet.

Procurorii italieni însă cred că Salvini a acționat de unul singur și a ignorat în repetate rânduri solicitările făcute de prim-ministrul italian. Partidul populist italian Mișcarea Cinci Stele, care era partenerul de guvernare a partidului lui Salvini, l-a susținut pe acesta în alte cazuri precedente când nu a fost de acord cu acostarea vaselor de imigranți, un exemplu concludent fiind în vara lui 2018 când nu a permis timp de șase zile vasului Diciotti, cu 140 de imigranți la bord, să acosteze în Sicilia.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...