Sesiune extraordinară pentru Codul fiscal. Senatul se reuneşte astăzi

Senatul se reuneşte luni de la ora 15,00 în sesiune extraordinară pentru dezbaterea şi votarea cererii de reexaminare a noului Cod fiscal transmisă de şeful statului Klaus Iohannis.
Economica.net - lun, 24 aug. 2015, 06:26
Sesiune extraordinară pentru Codul fiscal. Senatul se reuneşte astăzi

Comisiile de specialitate au termen să întocmească raportul în cazul Codului Fiscal până luni la ora 10,00.

Reprezentanţii partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o întâlnire tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare în Parlament de preşedintele Iohannis.

Aceştia au convenit ca TVA să fie scăzut în două etape, prin amendamente la Codul fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent joi la discuţiile tehnice ale reprezentanţilor formaţiunilor politice, a anunţat aceste modificări şi a arătat, însă, că ţinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici în acest context.

‘Cifrele de astăzi, în urma discuţiei pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 – 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi iniţial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal’, a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuţia bugetară, astfel încât parlamentarii să ştie exact că ţinta de deficit este respectată.

Potrivit lui Teodorovici, aceste modificări vor fi discutate şi cu partenerii internaţionali.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că nu s-a ajuns la o soluţie, ci la o propunere în urma negocierilor privind Codul fiscal.

Înainte cu o zi de întâlnirea tehnică a reprezentanţilor partidelor parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre priorităţile legislative din toamnă, inclusiv despre Codul fiscal.

Senatul este primul for legislativ sesizat în legătură cu Codul fiscal, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor, care se va reuni tot în sesiune extraordinară.

Comisia economică a Senatului: Aviz negativ la cererea de reexaminare a Codului fiscal

Senatorii Comisiei economice, industrii şi servicii au avizat negativ, luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind noul Cod fiscal.

Senatorii Comisiei economice s-au pronunţat cu şase voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere ca proiectul să fie trimis spre promulgare în forma iniţială adoptată de Parlament.

Senatorul Florin Constantinescu a explicat că la o cerere de reexaminare nu se pot formula amendamente.

Senatorul Cristiana Anghel consideră că ‘nu poate fi vorba de oportunitatea modificării Codului fiscal’ şi a pledat pentru menţinerea proiectului în forma adoptată.

Anterior, şi Comisia pentru transporturi şi energie a dat aviz negativ pe cererea şefului statului.

Avizele celor două comisii sunt consultative


Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Drulă: În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova
Cătălin Drulă: În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova
- Majoritatea fondurilor alocate pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) merg în zona Moldovei, a declarat joi, la Iaşi, ministrul......
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) de pe bursa de energie de la București este de ...
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
"Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi într-adevăr am avut şi noi, din păcate, al treilea val ...
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022 şi indexarea cu rata medie a inflaţiei ...