SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Cumpărătorii nu intră în piaţă. Bursa le simte lipsa

„Este posibil să se recupereze o parte din pierderile de ieri, dar mai este loc de corecţii“, a mărturisit brokerul acestei dimineţi pentru ECONOMICA.NET. Auspiciile internaționale sunt confuze. Încrederea mediului de afaceri suferă de la Frankfurt până la Hong Kong.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 sept. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Cumpărătorii nu intră în piaţă. Bursa le simte lipsa

„Nu se simte nici un fel de presiune pe partea de cumpărare. În absența cumpărătorilor, este posibil să avem mișcări speculative, să se recupereze o parte din pierderile de ieri, dar nu vom avea creșteri credibile. Mai este loc de corecții“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureșian, directorul de tranzacţionare la firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Încrederea mediului de afaceri german a scăzut pentru a 5-a lună consecutiv. Inundaţia de bani declanşată de marile bănci centrale pare să nu fie de ajuns pentru investitori să-şi recapete apetitul pentru risc, iar economiile se luptă încă să iasă de sub spectrul recesiunii – spun investitorii citaţi de Reuters. 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este din nou afectată de lichiditatea mică (o valoare a tranzacţiilor de nici 3 milioane de euro, ieri) şi cotaţiile s-au apropiat de pragurile minime care ar trebui să oprească scăderile şi să funcţioneze ca suporturi pentru creşteri.

Brokerul de la Intercapital nu ne-a prea încurajat să credem că reluarea creşterii va surveni curând, asta în cazul în care suporturile vor rezista.

 

Reperele tehnice

… diminuează, însă, dramatismul situaţiei.

În fond, se poate spune că indicele cel mai nervos de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, încă se mai luptă să treacă de pragul de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte.

Ieri BET FI a scăzut cam abrupt (-2,36%), destul de mult sub pragul de la 24.000, dar s-a oprit  suficent de mult deasupra unui suport de creştere de la 23.400 – 23.500 de puncte, remarcat de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în cel mai recent raport al său săptămânal. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane, încă valabil.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“,  scria Dan Rusu, acum trei sptămâni.

Altfel spus, cam acesta este „locul de corecţii“ văzut şi de Mihai Mureşian, de la Intercapital.

Important rămâne faptul că estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au reluat tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“ mai scria Dan Rusu în raportul BT Securities.

Când va fi reluată creşterea – este o altă problemă. SENTIMENTUL de VINERI descrie circumstanţele.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex a început extinderea capacităților energetice pe platforma A6 Dej
Chimcomplex a început extinderea capacităților energetice pe platforma A6 Dej
Chimcomplex a început un proiect de extindere a capacităților energetice pe platforma A6 Dej, printr-un amplu proces de modernizare, ce va consolida poziția sa pe piața energetică, informează......
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...