SENTIMENTUL de dimineaţă: Asia stimulează creşterea şi pe bursele europene. Deocamdată

„Sentimentul este pozitiv astăzi, datorită veştilor venite din marile economii asiatice“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, cu 3 sferturi de oră înaintea deschiderii burselor europene.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 ian. 2013, 07:25
SENTIMENTUL de dimineaţă: Asia stimulează creşterea şi pe bursele europene. Deocamdată

 

„Vor fi creşteri şi astăzi şi pe pieţele europene. Sentimentul este pozitiv, datorită veştilor venite din China şi Japonia“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR

Scăderea efectului pe pieţe a stimulentelor monetare dn Europa nu-l îngrijorează pe brokerul de la BCR. Şi nici aşteptările defavorabile privind performanţele economice ale bătrânului continent.

„Pe termen mai lung, da, probabil că vor fi motive de îngrijorare, dar astăzi este termenul scurt şi este creştere“, a mai spus Valerian Ionescu.

Un oficial chinez a spus că guvernul  său ar putea creşte de 10 ori cota, sau valoarea maximă permisă pentru investiţiile străinilor pe pieţele financiare ale Chinei, ceea ce a propulsat cotaţiile în Asia.

În plus, producţia industrială chineză a crescut în decembrie pentru a treia lună consecutiv. Şi exporturile chineze au crescut.

În Japonia, politicienii presează banca centrală să aplice stimulii monetari, aşa cum a făcut mai toată lumea bună, potrivit  Bloomberg.

Totuşi, promisiunile pe care le face, astfel, Asia, companiilor europene care câştigă de acolo,  par mai îndepărtate decât veştile proaste din Germania, de pildă, ale cărei exporturi au scăzut.

Bursele tranzacţionează, însă, viitorul. Inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a încheiat mai mult decât onorabil o săptămână de creşteri, pe lichiditate considerabilă.

 

Repere tehnice

Vineri dimineaţă ne temeam de calmarea apetitului pentru creşteri al speculatorilor români. Calmarea, respectiv scăderea preţurilor nu a ţinut decât prima jumătate a zilei.

Apoi, indicii BVB şi-au continuat creşterea, în ritm moderat, de +0,3 +0,6%, cu siguranţa unei pieţe globale.

Mai în glumă, mai în serior, valoarea tranzacţiilor, sau lichiditatea, a depăşit 8,4 milioane de euro, ceea ce este mai mult decât onorabil, deşi sub pragul dorit de 10 milioane.

Apropierea de rezistenţele vechi pare că nu dă rău de înălţime jucătorilor, sindrom care le-ar putea oferi pretextul tehnic pentru calmare.

Indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, mai are de urcat vreo 200 de puncte până  la nivelurile ţintă de „27.500 – 28.000 de puncte“, identificate de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

„Important este că tendinţa de creştere a fost confirmată, prin depăşirea pragului de la 25.000. Şi se consolidează“, mai spunea Dan Rusu.

BET Fi, care face media variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), a bătut şi o rezistenţă din martie anul trecut, de la 26.000 de puncte. Şi se ţine bine deasupra, ceea ce conferă şi mai multă siguranţă tendinţei ascendente (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

Avem de a face cu „penetrarea decisivă“ (peste 25.000 de puncte, o veche „rezistenţă crucială“). De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, după cum scria Dan Rusu, în cel mai recent raport al său.

Rezistenţele de la 26.000, 25.000 şi toate celelalte praguri devin suporturi, spre care se pot îndrepta eventualele corecţii.

Prin urmare, avem mari şanse să vedem îndeplinite prognozele brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET privind Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Pragul pare să fie învins şi rezistă. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor CEZ România de către MIRA (cea mai mare tranzacție din ultimii 12......
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de ...
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Spania va administra cu prioritate vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson persoanele din grupa de vârstă 70-79 ...