SENTIMENTUL de dimineaţă: Creşterea nu mai are suport la bursă în luna mai. Stagnarea e o veste bună

Stagnarea sau variaţia „laterală“ pe termen mediu a preţurilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar fi o veste bună azi. Indicele „oracol“ al bursei,  BET Fi, a căzut sub pragul de alarmă, sub care analiştii tehnici ar vinde pe rupte. Totuşi, „nu este cazul să dramatizăm“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET. Într-adevăr, BET Fi, a fost afectat de „descărcarea“ dividendului din preţul SIF Transilvania.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 mai 2013, 06:13
SENTIMENTUL de dimineaţă: Creşterea nu mai are suport la bursă în luna mai. Stagnarea e o veste bună

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) piaţa pare să-şi ia o pauză din scădere.

Totuşi, „nu cred că piaţa nu mai are suport pentru creştere. Acum sunt corecţiile obişnuite din perioada datelor de înregistrare pentru dividende“, spune  Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.

De regulă, în data fără-dividend, începând cu care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

În răstimpul în care SENTIMENTUL de dimineaţă a fost şi de vacanţă, indicele celor mai tranzacţionate acţiuni de la BVB a căzut sub suportul tehnic, care mai asigura speranţa că tendinţa de creştere pe termen mediu de la începutul anului va continua.

Căderea este îngrijorătoare, totuşi nu într-atât pe cât arată statisticile, potrivit brokerului de la Intercapital Invest.

„Cred că, de îndată ce se vor termina corecţiile aferente vânzărilor de după datele cu dividende, apetitul pentru cumpărare de pe pieţele externe va contamina şi piaţa noastră. Până atunci mai sunt date fără dividend importante, la unele SIF-uri, la Petrom, şi deci prilejuri de corecţii“, a adăugat Mihai Mureşian.

Într-adevăr, BET FI a căzut sub pragul de alarmă din cauza scăderii de tip  „ex dividend“ a preţului la SIF Transilvania.

Corecţiile vor păstra tendinţa de creştere sub capac cam toată luna mai, mai spune brokerul. Numai să nu fie prea adânci corecţiile, iar după aceea, să nu înceapă vacanţa de vară.

„Nu cred că nu mai are suport creşterea“, a spus Mihai Mureşian.

Marii pariori de pe pieţele externe văd o deschidere cu „schimbări mici“ a ringurilor europene, azi. Jucătorii „îşi trag răsuflarea“ după ce au văzut maxime, scrie comentatorul Reuters.

Pieţele europene sunt în toane bune din cauza rezultatelor „rezonabil de bune“, ale companiilor listate.

În SUA, s-a depăşit nervozitatea de luna trecută şi jucătorii cred încă în susţinerea creşterii de către băncile centrale.

Indicele Dow Jones a depăşit pentru prima dată pragul de 15.000 de puncte.

Repere tehnice

În schimb, la Bucureşti, indicele „oracol“ al bursei,  BET Fi, a căzut sub pragul de alarmă, sau de suportul vital de la de la 24.000 de puncte, sub care e bine să vinzi rapid, potrivit analiştilor tehnici  (v. cap. „DIDACTICE“ al Sentimentului).

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor Fondului Proprietatea şi a celor 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Acestea sunt cele mai vânate acţiuni de la BVB pentru că au expunere pe aproape tot ce este mai valoros în economia românească.

Căderea sub noul prag de siguranţă a ridicat acele „semne de întrebare privind menţinerea tendinţei de ansamblu pozitivă de pe piaţa locală“, despre care a scris Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, acum două săptămâni.

Optimismul brokerului de la Intercapital Invest ne face să observăm, însă, că tonul analistului de la BT Securities nu este neapărat radical.

Chiar dacă pe vremea în care BET Fi era peste 24.000, Dan Rusu ne mai reamintea, totuşi, că perspectiva rămâne „pozitivă pe termen mediu / lung“. 

Mai curând, stabilizarea preţurilor ar putea dura toată vara, fără o invazie remarcabilă de bani din afară. Oferta Nuclearelectrica de luna viitoare va  ţine departe de piaţă banii, puţini, ai investitorilor locali.

Repere istorice, dar care fac pictura întreagă, pot fi consultate în Arhiva de mai jos.


Articolul este, de obicei,  scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

Arhiva

 

Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până nu foarte demult spuneam că:

* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.

Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.

* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit celui mai recent raport săptămânal al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.

Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.

* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.

Piaţa stă sub rezistenţele menţionate mai sus, şi pe suporturile care o menţin pe tendinţa de creştere.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Am ajuns, aşa cum nu ne-am dorit, să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.

Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Indicele este o mărime adimensională.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative

 Am coborât aici şi indiciile şi repere pe care ECONOMICA.NET vi le-a propus în articolele:

 Unde fug banii din depozitele bancare. Alternative de investiţii cu risc scăzut

 Cum să strâng banii pentru pensia de peste 30 de ani.

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...