SENTIMENTUL de dimineaţă: De creştere, în ciuda corecţiilor. Se rotunjesc portofoliile

Corecţiile de ieri ale preţurilor acţiunilor de la Bucureşti fac parte din consolidarea actualelor niveluri de cotaţii. Şi marile pieţe europene trec prin faza de consolidare. „Da, se consolidează, dar astăzi creşte“, a mărturisit pentru ECONOMICA.NET, mai în glumă mai în serios, Valerian Ionescu,  şeful brokerilor de la BCR
Adrian N. Ionescu - mar, 29 ian. 2013, 07:11
SENTIMENTUL de dimineaţă: De creştere, în ciuda corecţiilor. Se rotunjesc portofoliile

Consolidarea unor anumite niveluri de preţuri rezultă din corecţii, mai mari sau mai mici, dar nepericuloase pentru tendinţa de creştere.

Tendinţa de creştere nu este în pericol.Corecţiile au fost cu atât mai fireşti pe piaţa noastră, din cauza unei anumite întârzieri a încheierii noilor înţelegeri cu FMI. Atâta vreme cât nu a fost clar că acordul va continua, era normal ca investitorii să ia o pauză“, a mai spus Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, în declaraţia sa pentru ECONOMICA.NET, dată cu 40 de minute înaintea deschiderii bursei.

În plus, veştile din America sunt mai mult bune decât rele, potrivit brokerului de la BCR.

Cifrele aparent contradictorii, venite din economia americană, au stimulat şi fenomenul de consolidare a preţurilor acţiunilor europene, potrivit Reuters.

Marile burse europene sunt la cele mai înalte niveluri din ultimii doi ani. Ca şi unii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

Repere tehnice

Valerian Ionescu spune că urmează noi atacuri asupra rezistenţelor, poate chiar azi.

Piaţa „e posibil să mai stragneze aici“, scria, ieri, Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca, în raportul său săptămânal.

Pentru indicele BET Fi există chiar „riscul de a se corecta până la 26.000 de puncte“.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt sub pragurile de rezistenţă solide care se opun continuării fără griji a creşterilor. (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

BET, care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai importante 10 acţiuni de la BVB, inclusiv Fondul Proprietatea, a căzut ieri destul de mult sub rezistenţa de la 5.600 de puncte.

La rândul lui, BET Fi, indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, a trecut din nou sub rezistenţa de la 27.000 de puncte.

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP).

Lichiditatea  îşi menţine semnalele încurajatoare: valoarea tranzacţiilor a fost şi ieri foarte mică. 

Dacă lichiditatea este mică atunci când preţurile scad şi cel puţin onorabilă (peste 6 milioane de euro, vineri), pe creştere, înseamnă că jucătorii îşi conservă , încă, apetitul pentru cumpărare.

„Dacă indicele BET Fi reuşeşte să depăşească rezistenţa de la 27.300, înseamnă că faza culminantă, spre 29.500, a început“, spune analistul clujean în raportul său de ieri.

Credem într-o evoluţie favorabilă a bursei locale pe termen mediu / lung, dat fiind debutul pozitiv al pieţei în acest an“, scria Dan Rusu încă încă de săptămâna trecută .

Şi atunci analistul spunea că putem urmări fără emoţii coborârea indicelui până suportul de la 26.000 de puncte.

După aceea, va fi reluată prima fază a creşterii, care „trebuie să se încheie, fie acum, pe la 27.300, fie la 29.500 de puncte“, mai spunea Dan Rusu..

Detalii în articolul Ce şanse are leul să ajungă la 4 ron/euro. Dar bursa, să-şi continue creşterea.

Raportul anterior al  BT Securities risipea  grijile privind sustenabilitatea creşterilor. 

Important este că, deşi s-au scumpit mult în ultima lună, SIF-urile încă mai păstrează loc de creştere, astfel încât randamentele dividendelor aşteptate să fie suficient de mari.

Prin urmare, avem mari şanse să vedem îndeplinite prognozele brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET în articolele:

Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize, ca şi în

Dividendele pe care le vor da SIF-urile, chiar şi cu preţul desfiinţării.

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până mai ieri spuneam că piaţa îşi caută forţa de a trimite indicele BET Fi în zona ţintă de dincolo de 27.500 de puncte, identificată cu aproximaţie, acum vreo două săptămâni de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Astăzi fraza pare demnă de arhivă, şinu de sşterger, atâta vreme cât piaţa stă sub rezistenţele menţionate mai sus.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Mai devreme analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Între timp, pragul de la 25.000 a fost depăşit şi tendinţa de creştere s-a consolidat, trecând şi de 26.000 de puncte. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...