SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Europa se bucură de banii americanilor. Bucureştiul, la cheremul granzilor

„Ar trebui să „sărbătorim“ şi noi“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Ciubotaru, şeful brokerilor de la Tradeville.  Pieţele futures, care anticipează evoluţia ulterioară a burselor, semnalează o dispoziţie optimistă a jucătorilor europeni, deşi ieri părea orientată spre vânzări, pentru încasarea profiturilor din creşterile anterioare. Bursa din Bucureşti se trezeşte, sau nu, din somnolenţă, doar dacă investitorii mari au chef de joacă
Adrian N. Ionescu - vin, 14 sept. 2012, 06:29
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Europa se bucură de banii americanilor. Bucureştiul, la cheremul granzilor

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a imitat restul Europei, încă de ieri, cu scăderi, chiar dacă lumea a fost aproape convinsă că FED, banca centrală a SUA, urma să decidă o nouă campanie de pompare de lichidități.

Bursele americane şi asiatice urmau să celebreze decizia Rezervei Federale (FED) cu creşteri, dar europenii preferau să-şi deja încaseze câştigurile după ce atinseseră maximului ultimelor 14 luni.

„Ar fi firesc să se  „sărbătorească“ şi la Bucureşti decizia FED. Nu cred că vor începe deja marcările de profit“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Ciubotaru, şeful brokerilor de la Tradeville.

Totuşi, străinii, ai căror bani sunt singurii care pot dezmorţi Bursa din Bucureşti, nu par să intre la cumpărare, cu excepţia americanilor de la Elliott, care par să vrea să cumpere cât  mai mult cu putinţă din Fondul Proprietatea.

„Nu am date care să-mi arate că străinii ar fi la cumpărare, în tranzacţiile deal din ultimele zile“, spune directorul de tranzacţii de la Tradeville. Iar dacă Ciubotaru nu are date, înseamnă cu s-aur putea să nu fie date.

Tranzacţiile „deal“ au valori mari, sunt negociate în prealabil, de jucători mari şi practic doar sunt „trecute“ prin bursă. Acestea au trezit, din când în când, la viaţă, Bursa din Bucureşti şi au scos lichiditatea aceasta din „zona de avarie“, în care piaţa nu mai e rentabilă.

 „Dacă lichiditatea nu creşte nici azi (după veştile bune din Germania, de miercuri şi de ieri din SUA, n.r.), atunci înseamnă că la Bursă este un rău structural“, comentează Andrei Ciubotaru.

 

Repere tehnice

Cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a corectat uşor, ieri,  (-0,21%), rămânând la 200 de puncte în apropierea pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte.

S-ar cuveni ca azi să aibă loc un atac asupra rezistenței menționate, dar eventualul atac serios pe care piața l-ar putea întreprinde ar putea întârzia.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare celor la care SENTIMENTUL de dimineaţă l-a lăsat acum o lună. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

Sunt perfect valabile, în continuare,  estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“, scria Dan Rusu în raportul său săptămânal de luni. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Nu este întâmplător că piaţa s-a oprit la o rezistenţă, (24.000 de puncte BET Fi), un reper tehnic despre care s/ar spune că nuare nimic de a face cu inforamțiile economice. La acest nivel s/au făcut multe tranyacții importangte în trecut și este unul important pentru dealeri, mai ales în „săptămâna  salvării germane, și a pompei de lichidități americane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, scria luni Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex a început extinderea capacităților energetice pe platforma A6 Dej
Chimcomplex a început extinderea capacităților energetice pe platforma A6 Dej
Chimcomplex a început un proiect de extindere a capacităților energetice pe platforma A6 Dej, printr-un amplu proces de modernizare, ce va consolida poziția sa pe piața energetică, informează......
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...