SENTIMENTUL de dimineaţă: Grijile care pot aduce investitorii din vacanţa de Paşti, înapoi pe piaţă

„SENTIMENTUL de sărbătoare“ de ieri era menit să vă însoţească până marţea viitoare. Dar am pus, unui veteran de piaţă, întrebarea: „Bursele au interdicţie de prăbuşire de Sărbători?“. Marcel Murgoci, de la Estinvest a râs amuzat şi revenim acum ca să împărtăşim cititorilor explicaţiile sale liniştitoare, după căderea cam abruptă de ieri a  pieţelor. Mai mult de atât, urăm tuturor „SENTIMENTE de Sărbătoare“!
Adrian N. Ionescu - mie, 11 apr. 2012, 06:18
SENTIMENTUL de dimineaţă: Grijile care pot aduce investitorii din vacanţa de Paşti, înapoi pe piaţă

Chiar dacă, şi la Bursa din Bucureşti, lichiditatea a crescut şi scăpat ieri de semnalizarea de avariea, ceea ce ar semnala că scăderile au stârnit anumite grijii, acestea sunt de fapt mai mult ale speculatorilor şi nu ameninţă fatal tendinţa de creştere pe termen lung confirmată în primele luni ale anului, ci doar viteza creşterii.

„Bursele europene au fost închise şi vineri şi luni, dar piaţa futures (a contractelor la termen, care pariază, electronic, pe evoluţiile viitoare ale citaţiilor burseire) a mers mai departe. Au suficiente două trei veşti proaste şi marile fonduri speculative au profitat ca să vândă şi pe piaţa spot, marţi, adică acoloun de chiar se vând şi se cumpără acţiuni şi bani.

S-au „descărcat“. Nu este vorba, deci, decât de corecţia de care ne temeam acum vreo două săptămâni, când preţurile urcaseră nemeritat de mult“, explică Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET, cu o oră înaintea deschiderii bursei.

Piaţa era „supracumpărată“, cum se spune în jargonul brokerilor şi corecţia ar putea continua. „Este unul din cazurile în care jucătorii speculativi îşi facm, în felul lor, treaba. Semnalul dat astfel de piaţă sună cam aşa: Mai domoliţi-vă, că lucrurile nu stau deloc aşa de bine cât au arată preţurile“, continuă Marcel Murgoci.

Astfel că nimic foarte grav nu urmează se se producă pe piaţa noastră, cel puţin până marţi. „Doar vreun faliment răsunător de afară“ ar putea să-i întoarcă pe jucători în ring la Bursa de Valori Bucureşti înainte de marţi. „Luni avem noi pauză, să sperăm că nu o să se întâmple cum s-a întâmopalt ieri în Vest“, spune, mai în glumă, mai în serios, brokerul de la Estinvest.

Rămânem mai departe la aceleaşi:

Repere tehnice

„Implicaţiile corecţiei negative actuale nu diferă de ceea ce cunoaşteam deja: ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“ spune Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, referindu-se la indicele bursier BET Fi, în raportul său săptămânal de luni.

Cel mai nervos indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi,  a coborât şi mai mult sub cel mai apropiat prag de siguranţă, cel de la 24.000 de puncte. Era deja de mai mult de o săptămână sub rezistenţa de la 25.000 de puncte, dar este încă, destul de confortabil, deasupra suportului de la 23.500 (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Mai departe, rămân idei de…

Arhivă

.. utile şi săptămâna viitoare.

Despre pragul de la 25.000 de puncte se mai poate spune, deocamdată, doar că este un exemplu aproape didactic de nivel care îşi schimbă funcţia, din cauza  incertitudinilor de pe piaţă.

Cu trei săptămâni în urmă, pragul de 25.000 de puncte obţinuse funcţia de suport pentru creştere, dar apoi indicele a întârziat suficient de mult sub el, ca să redevină rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Restul indiciilor tehnice pare mai degrabă elemente de futurologie.

Cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă prevede, în raportul său de azi, Dan Rusu.

Eventuala testare a pragului de la 25.000 este amânată şi, oricum, când se va ajunge peste acest prag, vom avea nevoie ca indicele să reziste mai mult de o săptămână deasupra, ca să credem că vom ieşi ieşi curând din stagnare.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spune şi azi analistul de la BT Securities.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două“ Învieri.


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...