SENTIMENTUL de dimineaţă: În cel mai rău caz, va fi stagnare. Atmosferă tonică

„În cel mai rău caz, azi piaţa ar putea stagna, cu încercări prudente de creştere“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR. El nu crede că marcările de profit vor continua şi azi.  Nu e de speriat nici suprataxarea cu 60 % a companiilor care extrag şi vând resursele naturale ale ţării.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 ian. 2013, 07:24
SENTIMENTUL de dimineaţă: În cel mai rău caz, va fi stagnare. Atmosferă tonică

„Nu cred că vestea supra-taxării va influenţa cine ştie ce piaţa. Este pe jumătate bună sau măcar neutră, pentru că, dacă îmi amintesc bine, Petrom a dat acum ceva timp un comunicat în care spunea că se aşteaptă la o suprataxă de 100%“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR.

Mai mult, „cred că şi Europa şi mai târziu şi Statele Unite vor deschide pe verde“, spune brokerul de la BCR.

Prin urmare auspiciile externe sunt bune, în ciuda grijilor cunoscute: creşterea plafonului de îndatorare al SUA, respectiv administrarea datoriilor din Zona Euro.

Povestea cu plafonul de îndatorare al SUA se va sfârşi bine ca şi cea cu „prăpastia fiscală“ de la sfârşitul anului trecut. Va fi ceva volatilitate şi cam atât“, ne linişteşte Valerian Ionescu.

Iar Europa are, se pare, toate instrumentele ca să stăpânească criza datoriilor.

 

Repere tehnice

Indicii au ajuns la praguri de rezistenţă destul de solide ca să se opună continuării fără griji a creşterilor. (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

De aceea, s-a şi retras indicele BET, care face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai importante 10 acţiuni de la BVB, inclusiv Fondul Proprietatea. Indicele rezistenţa puternică din  zona pragului de la 5.600 de puncte.

La rândul lui, indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, s-a retras cu vreo 200 de puncte sub rezistenţa de la 27.000 de puncte.

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a parut, ieri, că nu are, deocamdată, forţa de a trimite indicele în zona ţintă de dincolo de 27.500 de puncte, identificată cu aproximaţie, acum vreo două săptămâni de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Între timp, analistul clujean a emis primul raport Indexwatch din acest an, un raport mai precis şi liniştitor.

Credem într-o evoluţie favorabilă a bursei locale pe termen mediu / lung, dat fiind debutul pozitiv al pieţei în acest an“, scrie Dan Rusu în raportul BT Securities.

Raportul BT Securities spune că putem urmări fără emoţii coborârea indicelui până suportul de la 26.000 de puncte.

După aceea, va fi reluată prima fază a creşterii, care „trebuie să se încheie, fie acum, pe la 27.300, fie la 29.500 de puncte“. Detalii în articolul Ce şanse are leul să ajungă la 4 ron/euro. Dar bursa, să-şi continue creşterea.

Raportul BT Securities risipeşte grijile privind sustenabilitatea creşterilor. 

Important este că, deşi s-au scumpit mult în ultima lună, SIF-urile încă mai păstrează loc de creştere, astfel încât randamentele dividendelor aşteptate să fie suficient de mari.

Prin urmare, avem mari şanse să vedem îndeplinite prognozele brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET în articolele:

Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize, ca şi  în

Dividendele pe care le vor da SIF-urile, chiar şi cu preţul desfiinţării.

 

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Mai devreme analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Între timp, pragul de la 25.000 a fost depăşit şi tendinţa de creştere s-a consolidat, trecând şi de 26.000 de puncte. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...