SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii încep să vadă dincolo de profitul de mâine. FED anunţă scumpirea dolarilor

Este previzibilă corecţia entuziasmului neîntemeiat încă de anul trecut pe performanţele economiilor. Pieţele au fost trezite din fantezia speculaţiilor cu dolari gratis de şefa FED, banca centrală a SUA.  Reacţiile pieţelor occidentale la pericolul războiluluii rece tocmai dovedeau un comportament în care pare să nu mai conteze decât termenul scurt.
Adrian N. Ionescu - joi, 20 mart. 2014, 07:16
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii încep să vadă dincolo de profitul de mâine. FED anunţă scumpirea dolarilor

Marile pieţe sunt încă sub influenţa veştilor date de the FED chairwomen Janet Yellen, privind reducerea facilităţilor monetare, şi creşterea costului banilor.

Marii speculatori preferă în această dimineaţă să parieze, prin instrumente derivate (futures), pe odeschidere în scădere consistentă a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei, la deschiderea burselor, :  -0,8% pentru DAX la Frankfurt, -0,9% pentru CAC 40 la Paris şi -0,6% pentru FTSE 100 la Londra.

Mediul

Janet Yellen a anunţat ieri o politică mai agresivă decât se aştepta lumea de reducere a porgramului de achiziţii de obligaţiuni de stat americane şi de creştere a dobânzii cu care împrumută dolari băncilor.

Federal Reserve (FED) va încheia la toamnă al treilea program (quantitative easing QE) prin care a pompat cu generozitate, din 2008 încoace, lichidităţi în sistemul financiar american şi deci şi în cel mondial, ca să spulbere neîncrederea instalată odată cu criza. 

Atunci, toate băncile se temeau de gunoulacsus de toate băncile sub cine ştie ce preşuri  derivate.

Generozitatea de până acum a  FED a fost folosită canalizată, intensiv de bănci spre pieţele de capital, ai căroro indici au atins  noi maxime istorice, desi, desigur, economiile lumii nu au mers deloc mai bine ca înainte de 2007.

Deşi  încântarea a mai scăzut pe pieţe la începutul acestui an (predecesorul lui Janet deja declanşase un program de reducere cu 10 miliarde de dolari a QE3), pieţele se mai scăldau încă în reveria maximelor istorice.

Şi cât de mult!

Pieţele occidentale s-au arătat atât de superficiale în legătură cu pericolul efectelor noului război rece cu Rusia, încât au reacţionat pozitiv la promisiunea lui Putin că nu va mai anexa nici un alt teritoriu după Crimeea. O promisiune care, evident, nu face nici două parale, nici măcar ruble.   

Dar acolo, pe marile pieţe sunt investitorii fără ai căror bani Bursa de la Bucureşti ar fi şi mai provincială decît este acum, aşa că  stăm cu ochii pe reacţiile lor.

 Aşa că le urmărim reacţiile.

Reacţiile pieţelor occidentale vor fi având, însă, de a face şi cu ceea ce pare să fie o nouă etapă din istoria administrării investiţiilor, cea în care termenul mediu sau lung nu mai există.

Ce contează este termenul scurt, iar dacă vor deveni iminente efectele unui eveniment, împotriva cărora ar fi fost normal să te protejezi din vreme, nu-i nimic, vei face ca toată lumea, vei vinde en gros, când efcetele vor fi la uşă.

 Acum pariorii pe futures par că îndeamnă pieţele să revină la sentimente rezonabile, şi să privească mai departe de ziua de mâine.

La toamnă FEd nu va mai pompa nici un dolar prin QE, şi va creştze dobânda peste un an.

Azi pieţele ar trebui să dovedească neadevărul aserţiunii că „termenul lung a decedat„.

Reperele tehnice

Perspectiva mai clară a scumpirii dolarului îi va face şi pe investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să fie mai atenţi şi la ameninţările răsăritene.

Indicele BET FI a scăzut deja, ieri cu peste 2 %, sub suportul fantomatic de la 29.200 de puncte şi ameninţând azi suportul critic de la 28.500.

Un suport necompromis păstrează valabilă tendinţa de creştere pe termen mediu. O rezistenţă ne depăşită poate compromite creşterea (v. DIDACTICE, unde este explicată şi importanţa indicelui).

Să cercetăm din perspectiva sentimentului negativ indiciile relevate de analiză tehnică deja cunoscute.

Tendinţa de creştere pe termen lung ar „pierde teren”, în cazul în care „corecţia (negativă, n.r.) s-ar adânci în interiorul intervalul 27.800 – 26.700”.

Ca să avem din nou bucuria reconfirmării tendinţei de creştere, ar trebui depăşit  „nivelul de confirmare pozitivă la pragul psihologic 30.000”, de rezistenţă la creştere, stabilit de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities Cluj Napoca.

Restul este Arhivă şi este mai jos. 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

Indicele BET FI  are reputaţia de oracol, pentru că Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP), din portofoliul său, au expunere pe aproape tot ce este important din economia României.

BET FI este, de aceea, cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor.

În 19 martie constatam cum se manifestă confuzia amanată de volatilitate, conform manualelor.

„Prin tranzacţii speciale (deal) de peste 74 de milioane de lei, făcute la preţuri peste cele ale pieţei principale, s-au schimbat pachete semnificative de acţiuni , din raţiuni de afaceri fără legătură cu ceea ce înseamnă „ameninţarea rusă” pentru mediul economic global.

„Este o expresie a marii volatilităţi faptul că acest pragul  de la 29.200 de puncte şi-a schimbat, de câteva ori în acest an, funcţionalitatea din suport în rezistenţă şi vice versa”.

La început de martie, „În cel mai bun caz, preţurile (BET FI, adică, n.r.) s-ar menţine peste actualele suporturi de la 29.800 – 30.000″, caz în care am urmări „cu interes rezistenţele de la 30,500, respectiv 31,500”, spunea analistul clujean Dan Rusu la început de martie.

 

Ca să ne arătăm cu decenţă speranţa în pace, mai recitim şi:

Începe un război economic între Rusia şi Occident? Cine va suferi mai mult

Ce dividende vor da în acest an companiile de la BVB şi cât de atractive mai sunt

Goana după dividende: Câştiguri de până la 35%, estimează analiştii conform profiturilor pe 2013

Cât profit se poate scoate din 100 de lei vânzări. Cele mai profitabile companii de la Bursa din Bucureşti

Arhivele celor dintâi două luni a acestui an sunt concentrate în:

SENTIMENTUL din 28 februarie:

Războiul se duce între Crimeea şi şefa dolarilor, nu doar în Ucraina. Vezi ştirile

SENTIMENTUL din 31 ianuarie:

Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii valoroase mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parcursul zilei. 

Multe SENTIMENTE sunt exemple, ca acela din 29 ianuarie. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei. Media netă în domeniu este de 5.000 de lei pe lună – index salarial eJobs
Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei. Media netă în domeniu ...
Peste 11.000 de locuri de muncă au fost postate de angajatorii din construcții de la începutul anului și până acum pe platforma eJobs, acesta fiind al șaselea cel mai activ angajator din......
CFR a lansat licitația pentru modernizarea liniei de cale ferată București – Giurgiu Nod Frontieră. Valoarea estimată a proiectului este de 2,25 de miliarde de lei
CFR a lansat licitația pentru modernizarea liniei de cale ferată București – Giurgiu Nod Frontieră. Valoarea estimată ...
Compania Naţională de Căi Ferate CFR S.A. a lansat licitaţia publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de ...
Ciolacu, după Consiliul Național Tripartit: De la 1 iulie, salariul minim brut va crește până 3.700 de lei
Ciolacu, după Consiliul Național Tripartit: De la 1 iulie, salariul minim brut va crește până 3.700 de lei
Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie, iar facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de ...
Cel mai mare profit trimestrial din istoria sistemului bancar. Neperformantele au vagi tendințe de creștere
Cel mai mare profit trimestrial din istoria sistemului bancar. Neperformantele au vagi tendințe de creștere
Profitul la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2024 la un nou record, ...