SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Jucători îngrijoraţi de cât de mare este frica în „economia reală“

„Nu sunt motive să se schimbe tendinţa curentă de uşoară scădere“, a mărturisit brokerul dimineţii, pentru ECONOMICA.NET. Sezonul raportărilor companiilor pe trimestrul 3 dă frisoane unora dintre jucătorii la bursă. Nimeni nu se aşteaptă la mari creşteri ale profiturilor din „economia reală“, dar măcar să nu se vadă frica antreprenorilor de încetinirea recuperării de după criză.
Adrian N. Ionescu - mar, 23 oct. 2012, 06:11
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Jucători îngrijoraţi de cât de mare este frica în „economia reală“

„Temerile privind raportările pe Trimestrul 3 sunt folosite ca pretext pentru marcările de profit. Au fost multe zile la rând de creşteri săptămâna trecută şi acum se culeg roadele. Dacă nu intervine nimic deosebit, vom continua să avem scăderi uşoare“, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest.

Investitorii locali la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt fie inactivi, fie marchează profituri din creşterea cotaţiilor până în preajma maximelor verii, fie aşteaptă, ca de obicei, un semn de dezmorţire a străinilor pe piaţa noastră, ca să aibă (românii) cui vinde, pachete mai mari.

Pe pieţele externe sunt generalizate temerile privind ce rele ar mai putea arăta rezultatele companiilor pe Trimestrul 3.

În SUA doar Apple a salvat, aseară,  indicii pieţelor americane de la cădere, proiectele şi rezultatele sale compensând temerile de rezultate prea proaste în restul economiei.

Bucureştiul nu numai că nu are o astfel de companie, dar şi percepţia pe piaţă privind puţinele locomotive care ar putea trage Bursa de Valori Bucureşti în sus depinde de sentimentul extern.

Pe termen mai lung, piaţa nu va rupe, într-un sens sau în celălalt,  stagnarea relativă din ultimele luni va dura cel puţin până la alegeri şi până vom vedea ce fel de buget de stat avem. Se mai aşteaptă şi oferta Transgaz şi să se desluşească perspectivele ofertelor publice iniţiale promise (IPO)“, a  mai adăugat Marcel Murgoci.

 

Repere tehnice

Indicele bucureştean BET Fi, urcase, săptămâna trecută, până în  zona „rezistenţelor tari“ de la  pragul de 24.000 de puncte, stabilită de brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.

Săptămâna a început cu a doua zi de corecţii uşoare, dar cel mai analizat indice de la BVB stă exact sub 24.000 de puncte. Are de unde să mai scadă.

Pentru optimişti, a fost dat deja semnalul favorabil care ar pune capăt indeciziei. Penetrarea rezistenţei de la 23,600 de puncte“ s-a produs, potrivit estimărilor din ultimul raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Arhiva de mai jos îşi demonstrează încăodată utilitatea. Ridicăm din arhivă, cu câteva rânduri mai sus, ideea mai veche a analistului clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Ca să ştim până unde s-ar putea scădea, în cazul în care nu ne oprim la rezistenţa abia învinsă de la 23.600.

Aşa cum bine ştim, o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport util pentru creştere.

 

Arhiva

 Multe din comentariile mai vechi de o săptămână sunt valabile şi utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.

 „Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Este cazul şi azi.

 Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, de obicei,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

 

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 

„DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

 
Te-ar mai putea interesa și
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Blue Air, care a anunțat recent că nu poate relua zborurile din România din 10 octombrie, a semnat un parteneriat ACMI cu compania Aeroitalia, înființată anul acesta. Tot pentru Aeroitalia va......
Detaliile şi creativitatea sunt duse la un nou nivel de Seria Xiaomi 12T
Detaliile şi creativitatea sunt duse la un nou nivel de Seria Xiaomi 12T
Sistemul imagistic al Seriei Xiaomi 12T aduce noi experiențe în lumea telefoanelor inteligente.
MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Kiev
MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Kiev
Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez, Pierre Lévy, la Ministerul de Externe de la Moscova (foto sediul central) ...
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros ...