SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii sunt mai dispuşi să-şi asume riscuri, încurajaţi de progresele americane

Marii pariori pe derivatele burselor europene sunt în toane bune înaintea deschiderii pieţelor, de la care se aşteaptă creşteri. Şi la Bucureşti volumul tranzacţiilor, respectiv lichiditatea bursei sunt mai mari în zilele când cresc preţurile decât în cele când scad. Acest semn bun arată că jucătorii sunt mai dispuşi să-şi asume riscuri, decât să urce în tribune.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 ian. 2014, 07:04
SENTIMENTUL de dimineaţă: Jucătorii sunt mai dispuşi să-şi asume riscuri, încurajaţi de progresele americane

Pariurile pe instrumentele derivate, cu care marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Stimulentele vin de la performanţele economiei americane, ca şi de la noile prognoze bune despre mersul economiilor lumii, produse de astă dată de FMI.

Indicele DAX din Germania este aşteptat să deschidă cu 0,3% mai sus, iar CAC -40 din Franța cu 0,2 % peste închiderea de ieri.

Şi indicele pan european Euro STOXX 50 a crescut la niveluri care nu s-au mai văzut din septembrie 2008, impulsionat de datele puternice despre fabricile din Statele Unite şi de rezultatele solide ale Bank of America, ca şi de îmbunătăţirea previziunilor Băncii Mondiale de creștere economică la nivel global.

Şi la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB) perspectivele sunt favorabile, după ce, ieri, jucătorilor nu le-a trebuit mult să crediteze, împreună cu restul lumii, valabilitatea prognozei Băncii Mondiale, privind creşterea globală

Mediul

Economia SUA a continuat să crească într-un ritm moderat de la sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lui 2013, potrivit  unui raport Federal Reserve, publicat miercuri seara.

Acum urmează ca investitorii să examineze şi calitatea câștigurilor corporative europene, pentru mai multe dovezi că economia se îmbunătățește.

Şi BVB îşi continuă, târâş-grăpiş marşul spre maximele de odinioară (2007), dacă nu va fi scoasă de pe şine de accidente externe sau interne (electorale, constituţionale, etc).

E drept că BVB  mai are mult până la maximele de odinioară, în vreme ce marile pieţe s-au lăcomite deja la ele.

Detalii în capitolul Arhivă.

Reperele tehnice

Lichiditatea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 9 milioane de euro este sub media anului trecut, dar foarte aproape de pragul de 10 milioane de euro, de la care în sus brokerii spun de obicei că nu vin degeaba la servici.

În ultimele zile, s-a putut observa că atunci când cotaţiile au crescut lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost mai mare decât atunci când preţurile scădeau.

Este un semn bun, care arată că investitorii sunt mai degrabă dispuşi să-şi asume riscuri, decât să aştepte să-şi clarifice îndoielile.

BET FI începe azi de un nivel de peste 32.000 de puncte. Din nou de deasupra rezistenţei de la 32.000. (vezi mai jos, la „DIDACTICE„).

Depăşirea rezistenţei de la  32.000 de puncte va reconfirma tendinţa principală, de creştere  pe termen lung (lunar), care va viza rezistenţa de la 33.500 de puncte, poate chiar mai devreme de jumătatea acestui an, după cum scria, la un moment dat, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

„Până acolo, însă, sunt posibile reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste, la 32.100 – 33.000″, spunea Dan Rusu, în raportul său săptămânal emis luni dimineaţa.

Iar la 32.000 au şi fost problemele săptămânii, până acum. Poate se transformă în suport

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi mai jos, la „DIDACTICE„).

BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI este şi cel mai „nervos” al Bursei.

Arhiva

Suportul cel mai important rămâne, deocamdată, pragul psihologic de 30.000 puncte al BET FI, avertizează Dan Rusu.

Mai multe indicii încă valabile din primele 10 zile de tranzacţii ale anului în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi


Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Efectul OUG pe energie: De la 1 septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Furnizorii: “Nu mai există preț”
Efectul OUG pe energie: De la 1 septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Furnizorii: “Nu mai există ...
Unul dintre efectele negative ale OUG 119, ultima care reglementează domeniul energiei, este acela că nimeni nu mai vinde energie cu livrare în viitor, a spus Laurenţiu Urluescu, preşedintele......
Rezultatul alegerilor din Italia a dus dobânzile la care se împrumută principalele state din zona euro până la niveluri record în ultimii zece ani
Rezultatul alegerilor din Italia a dus dobânzile la care se împrumută principalele state din zona euro până la niveluri ...
Randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani emise de mai multe state din zona euro ...
Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete aduce
Adio dosar cu șină? De ce Cloud-ul Guvernamental este esențial în de-birocratizarea României și ce beneficii concrete ...
Subiectul cloud-ului guvernamental a devenit tot mai prezent în ultima vreme pe agenda publică, preponderent în ultimul ...
Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în primele opt luni ale anului
Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în primele opt luni ale anului
Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele opt luni ale acestui an, ...