SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea a cam obosit. Cât de mari sunt grijile care vin din America

„Lumea este în aşteptare de noi semnale. Ca urmare şi piaţa noastră ar putea intra într-o fază de stagnare, în care vor mai apărea corecţii, rezultate din marcările de profit. Pe plan intern nu sunt veşti bune, ci doar motive de detensionare“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Alin Brendea directorul general la  Prime Transaction, cu 50 de minute înaintea deschiderii Bursei.
Adrian N. Ionescu - joi, 31 ian. 2013, 07:27
SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea a cam obosit. Cât de mari sunt grijile care vin din America

Ne-am încăpăţânat să credem că piaţa este doar într-un puseu, iute trecător, fără forţă pe termen mediu, de corecţii şi consolidare a nivelurilor actuale de preţuri. 

Am fost încurajaţi de sentimentele de piaţă similare ale brokerilor parteneri ai ECONOMICA.NET.

Astăzi, însă, circumspecţia lui Alin Brendea ne împiedică să mai fim la fel de optimişti pe termen foarte scurt.

Vestea despre scăderea economiei SUA pe ultimul trimestru a stopat sentimentul „de creştere, ieri, înaintea închiderii pieţei.

„Vestea aceasta nu este atât de rea în sine. Din cîte am înţeles nu componentele fundamentale pentru creştere au scăzut, ci au fost nişte reevaluări privind stocurile şi cheltuielile militare.

Mai rău ar fi, însă, dacă mâine datele despre piaţa muncii din SUA ar fi tot negative. Am începe să bănuim că nu este vorba doar de o scădere „tehnică“, ci de ceva mai serios“, a explicat directorul general adjunct al Prime Transaction, pentru cititorii ECONOMICA.NET, dornici să se iniţieze în piaţa de capital.

„Pieţele externe au crescut mult în ultima perioadă, iar perioada de stagnare, de aşteptare de noi indicii, este firească. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se raliază acestei stări“, a mai spus brokerul de la Prime Transaction.

Stimulentele interne pentru creşterea cotaţiilor nu sunt prea solide, potrivit brokerului. „Sunt nişte detensionări, mai degrabă, din punct de vedere politic, după un an foarte agitat. Din punct de vedere economic, detensionarea vine tot din exterior, pentru că economia globală a dat semne de însănătoşire“, a mai spus Alin Brendea.

Iar România depinde de exporturi.

Ne bazăm încă pe tendinţa de creştere pe termen mediu, dar ne uităm şi până unde ar putea scădea preţurile, fără ca tendinţa să fie pusă în pericol.

 

Repere tehnice

Iată îl ascultăm cu mai multă atenţie pe Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca, care scria, încă de luni:

Piaţa „e posibil să mai stragneze aici“,

…în raportul său săptămânal, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Pentru indicele BET Fi există chiar „riscul de a se corecta până la 26.000 de puncte“.

Să-l credem, pe mai departe, că,  şi de la acel suport, preţurile urmează tendinţa de creştere confirmată solid în acest ianuarie.

BET Fi, indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, se ţine bine pe  rezistenţa de la 27.000 de puncte. Pe care încă nu a învins-o.

Credem într-o evoluţie favorabilă a bursei locale pe termen mediu / lung, dat fiind debutul pozitiv al pieţei în acest an“, scria Dan Rusu încă încă de săptămâna trecută.

Şi atunci analistul spunea că putem urmări fără emoţii coborârea indicelui până suportul de la 26.000 de puncte.

Cândva, cât mai curând să sperăm, va fi reluată prima fază a creşterii, care „trebuie să se încheie, fie acum, pe la 27.300, fie la 29.500 de puncte“, mai spune acum  Dan Rusu.

În fine, să repetăm că, deşi s-au scumpit mult în ultima lună, SIF-urile încă mai păstrează loc de creştere, astfel încât randamentele dividendelor aşteptate să fie suficient de mari.

Prin urmare, avem mari şanse să vedem îndeplinite prognozele brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET pentru articolele:

Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize, ca şi în

Dividendele pe care le vor da SIF-urile, chiar şi cu preţul desfiinţării. Randamnetele dividendelor previzibile sunt cam la fel de mari, căci preţurile nu au crescut de la data articolului

 

 

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până mai ieri spuneam că piaţa îşi caută forţa de a trimite indicele BET Fi în zona ţintă de dincolo de 27.500 de puncte, identificată cu aproximaţie, acum vreo două săptămâni de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Astăzi fraza pare demnă de arhivă, şinu de sşterger, atâta vreme cât piaţa stă sub rezistenţele menţionate mai sus.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Mai devreme analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Între timp, pragul de la 25.000 a fost depăşit şi tendinţa de creştere s-a consolidat, trecând şi de 26.000 de puncte. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

O ediţie mai veche a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful CEZ: Preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte semnificativ în 2022
Şeful companiei cehe de utilităţi CEZ, Daniel Beneš, estimează că preţul electricităţii va creşte în Cehia cu ...
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...