SENTIMENTUL de dimineaţă: Mai curând de scădere şi carantină. De ce Bucureştiul importă precauţia

Pieţele lumii au intrat într-o carantină ciudată, a dezintoxicării de stimulentele banilor gratis, în care jucătorii trebuie să se obişnuiască să nu mai reacţioneze pe dos la rezultatele companiilor listate la bursă.
Adrian N. Ionescu - lun, 20 ian. 2014, 07:25
SENTIMENTUL de dimineaţă: Mai curând de scădere şi carantină. De ce Bucureştiul importă precauţia

Pariurile pe instrumentele derivate spun că pieţele europene vor deschide în stagnare, sau mai curând în uşoară scădere, din cauza importului de sentiment precaut de peste Ocean şi din Asia.

În SUA este  Ziua Martin Luther King, în care bursele sunt închise. Europa se va concentra mai mult pe propriile probleme, ale căror rezolvări sunt mai puţin încurajatoare decât cele americane.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), va fi mai degrabă linişte.

Perspectivele pe termen anual rămân favorabile, totuşi, la  Bursa din Bucureşti, atâta vreme cât plasamentele bancare sunt adeseori perdante.(v cap. DIDACTICE)

Mediul

Rezultatele pe anul trecut ale marilor companii ale lumii, cele care dau mărturie despre mersul economiilor, lasă loc de prudenţă în opiniile jucătorilor. China a crescut mai puţin şi nu este de bine, aşa cum ar trebui, căci ar însemna că economia chineză aterizează lin după supraîncălzire. Vestea stârneşte mai degrabă sentiment de prudenţă.

Prudenţa are şi altă explicaţie: bula speculativă din ultimii doi ani.

Prudenţa este însă, oarecum inutilă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care mai are drum lung până la maximele de odinioară, de dinainte de criză în vreme ce marile pieţe le-au întrecut deja.

Eventual, jucătorii de la Bucureşti vor profita de pauză şi vor ciupi din preţuri, chiar dacă nu vor marca profiturile la fel de mari ca ale celor din Frankfurt, Londra sau Paris, undes e vinde de la maximele ultimilor cinci ani.

Detalii în capitolul Arhivă.

Reperele tehnice

Lichiditatea de vineri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de puţin peste 9 milioane de euro este sub media anului trecut, dar aproape de pragul de 10 milioane de euro, la care brokerii spun că nu pleacă degeaba de acasă.

Poate că ar trebui să mărim puţin pragul acesta, după listarea Romgaz. În orice caz, funcţionează bine indiciile lichidităţii.

Lichiditatea mare pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

BET FI începe azi de un nivel de 32.114 de puncte. Piaţa se bate cu rezistenţa de la 32.000. (vezi mai jos, la „DIDACTICE„). Rezistenţa de la  32.000 de puncte s-a dovedit puternică săptămâna trecută şi avem nevoie de copnfirmări mai puternice că a fost învinsă.

Nu avem motive să modificăm reperele tehnice cunoscute:

Tendinţa principală, de creştere pe termen lung (lunar) este în vigoare. Vizează mai sus, rezistenţa de la 33.500 de puncte, poate chiar mai devreme de jumătatea acestui an, după cum scria, la un moment dat, Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

„Până acolo, însă, sunt posibile reacţii negative, mai mult sau mai puţin modeste, la 32.100 – 33.000″, spunea Dan Rusu, în raportul său săptămânal emis luni dimineaţa.

Iar la 32.000 au şi fost problemele săptămânii trecute. Poate se transformă în suport

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România; vezi mai jos, la „DIDACTICE„).

BET FI face media variaţiilor Fondului Proprietatea (FP) şi ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) care au plasamente în cele mai multe dintre cele mai valoroase companii româneşti. De aceea BET FI este şi cel mai „nervos” al Bursei.


Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.


Arhiva

În ultimele zile, s-a putut observa că atunci când cotaţiile au crescut, lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost mai mare decât atunci când preţurile scădeau.

Este un semn bun, sau măcar liniştitor,  care arată că investitorii sunt mai degrabă dispuşi să-şi asume riscuri, decât să aştepte să-şi clarifice îndoielile.

Suportul cel mai important rămâne, deocamdată, pragul psihologic de 30.000 puncte al BET FI, avertizează Dan Rusu.

Mai multe indicii încă valabile din primele 10 zile de tranzacţii ale anului în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi


 

„DIDACTICELE“

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 15 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.
 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...