SENTIMENTUL de dimineaţă: Nu sunt motive serioase care să stopeze creşterile. Doar prudenţă

„Vor fi creşteri şi azi, măcar în prima parte a zilei. Fără pretexte solide, nu se vor produce vânzări semnificative şi nici corecţiile tehnice la care lumea se aşteaptă, dar pe care nu  şi le doreşte. Jucătorii încă mai vor să cumpere“, mărturiseşte Marcel Murgoci, „brokerul de vineri“, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 18 ian. 2013, 07:28
SENTIMENTUL de dimineaţă: Nu sunt motive serioase care să stopeze creşterile. Doar prudenţă

Datele bune despre economiile SUA şi Chinei pot motiva un sentiment pozitiv măcar la deschiderea sesiunii, modificările ulterioare urmând să survină  în funcţie de evoluţia burselor europene“, a mai spus Marcel Murgoci, şeful brokerilor din Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Ieri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost sub semnul echilibrului dintre tentaţia de marcare a profitului, prin vânzări în câştig, şi cea de cumpărare.

Lichiditatea (valoarea tranzacţiilor) a fost  mare   de peste 8,9 milioane de euro, din care mai mult de jumătate a fost acoperită de „deal“-uri (tranzacţii speciale, practic negociate în prealabil).

Şi chiar dacă există suspiciunea că „deal“-urile s-au făcut între fondurile de investiţii ale unui acelaşi administrator, şi chiar dacă preţurile lor au fost în scădere, pe piaţă există interese de cumpărare.

Tendinţa de creştere este neîndoielnică. Mai este loc de creşteri şi din punctul de vedere al randamentului dividendelor previzibile, inclusiv la SIF-uri, unde presiunea din partea fondurilor de investiţii este mare“, aminteşte Marcel Murgoci.

Totodată, „stimulentul JP Morgan“ poate inspira scenarii de cumpărare în vederea vânzării către străinii caer şi-ar putea îndrepta atenţia şi spre piaţa românească. Fie şi peste o lună sau mai multe“, adaugă brokerul de la Estinvest.

JP Morgan va include obligaţiunile României în indicele bondurilor pieţelor emergente, cecea ce este un semn de încredere imediat speculat pe piaţa valutară.

Repere tehnice

Mai toţi indicii sunt în apropierea unor rezistenţe mai vechi, nu la fel de vechi (dinainte de criză) ca în SUA, dar importante pentru piaţa noastră

Indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, s-a retras uşor sub rezistenţa de la 27.000 de puncte. Este şi destul de aproape de zona ţintă de „27.500 – 28.000 de puncte“, identificată de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP)

Jucătorii să ezite, sau să încerce operaţii de marcare a profitului în preajma unor rezistenţe importante, iar grijile privind sustenabilitatea creşterilor se amplifică. (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

Totuşi, „nu există pretexte solide pentru vânzări semnificative şi pentru corecţiile tehnice la care lumea se aşteaptă, dar pe care nu  şi le doreşte“, crede Marcel Murgoci.

Important este că, deşi s-au scumpit mult în ultima lună, SIF-urile încă mai păstrează loc de creştere, astfel încât randamentele dividendelor aşteptate să fie suficient de mari.

Avem de a face cu „penetrarea decisivă“ (peste 25.000 de puncte, o veche „rezistenţă crucială“), dorită la sfârşitul anului trecut.

De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, după cum scria Dan Rusu, în cel mai recent raport al său.

Ne stăpânim, însă, tentaţia de a trece la Arhivă performanţa BET Fi  de a fi bătut şi o rezistenţă din martie anul trecut, de la 26.000 de puncte. Încă se ţine bine deasupra, ceea ce conferă şi mai multă siguranţă tendinţei ascendente 

Rezistenţele de la 26.000, 25.000 şi toate celelalte praguri devin suporturi, spre care se pot îndrepta eventualele corecţii.

Prin urmare, avem mari şanse să vedem îndeplinite prognozele brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET privind Câştigătoarele anului 2013. Care sunt favoritele brokerilor şi eventualele surprize, ca şi  dividendele pe care le vor da SIF-urile, chiar şi cu preţul desfiinţării.

 

Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

„Important este că tendinţa de creştere a fost confirmată, prin depăşirea pragului de la 25.000. Şi se consolidează“, mai spunea Dan Rusu.

Mai devreme analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Pragul pare să fie învins şi rezistă. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...