SENTIMENTUL de dimineaţă: Optimismul redă pieţei propulsia. Bucureştiul are mult de recuperat

„După două zile de consolidare, piaţa va continua să crească astăzi, jucătorii fiind optimişti privind perspectivele acestui an“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest.
Adrian N. Ionescu - mie, 09 ian. 2013, 07:23
SENTIMENTUL de dimineaţă: Optimismul redă pieţei propulsia. Bucureştiul are mult de recuperat

Cotaţiile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) „au trecut rapid peste perioada de corecţii, necesară pentru calmarea ritmului poate prea rapid de creştere din primele două zile de tranzacţionare ale anului.

Luni şi în prima jumătate a zilei de ieri, noile niveluri de preţ s-au consolidat şi creşterile au reînceput “, a mai declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest.

Ieri, BVB a încheiat ziua cu creşteri substanţiale, pe fondul unei lichidităţi onorabile (6 milioane de euro), chiar în ciuda sentimentului negativ de pe marile pieţe europene.

„Noi avem şi mai mult de recuperat, faţă de pieţele lor, ale căror maxime sunt mai apropiate de cele din perioada de dinaintea crizei“, a mai spus brokerul de la Intercapital Invest.

Mihai Mureşian crede că este vorba de mai mult decât de „obiceiul creşterilor de început de an. Cred că şi fără regula celor 5 zile, care este mai curând o superstiţie, 2013 are şanse mari de a fi un an bun“, mai spune brokerul de la Intercapital Invest, chiar dacă nu exclude, dintre motivele creşterilor actuale, „intuiţia jucătorilor că anul acesta vor fi creşteri“, măcar în primele luni.

Cauzele reale ale creşterilor sunt însă fundamentale: „Există ştiri bune şi aşteptările pentru dividende  sunt mari“, a mai adăugat directorul de tranzacţionare de la Intercapital Invest.

 Pe pieţele occidentale persistă de zeci de ani regula celor 5 zile“, care spune că, dacă indicele american S&P 500 încheie în creştere seria primelor 5 zile de tranzacţii ale anului, întreg anul se va încheia în creştere.

 Regula celor 5 zile a fost invocată, chit că în glumă, în unele analize.

 

Repere tehnice

Ideea că indicele cel mai analizat de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, anticipează mişcările celorlalţi pare că s-a adeverit ieri, când aceştia au crescut toţi cu peste 1%. BET Fi a crescut cu doar 0,59%, ceea ce ar însemna că urmează o calmare a ritmului de creştere

BET Fi, care face media variaţiilor cotaţiilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea (FP), este mult peste rezistenţa de la 25.000 de puncte, „crucială“ pentru tendinţa ascendentă pe termen lung  (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

De la peste 26.500 depuncte,unde este acum, BET Fi „se va îndrepta spre 27.500 – 28.000. Tendinţa de creştere a fost confirmată, prin depăşirea pragului de la 25.000. Şi se consolidează“, după cum spunea ieri Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Avem de a face cu „penetrarea decisivă“ (peste 25.000), de care aveam nevoie, „pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, după cum scria Dan Rusu, în cel mai recent raport al său.

Rezistenţa de la 25.000 şi toate celelalte praguri devin suporturi, spre care se pot îndrepta eventualele corecţii.


Arhiva

Reluăm câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru utilitatea lor analitică. La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Pragul pare să fie învins şi rezistă. 

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari la 24.000 – 24.300 de puncte. S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

„Suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza rapoartelor BT Securities şi SSIF Broker din Cluj, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
 
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...