SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Piaţa caută soluţii la propriile capricii

„Deschiderea ar putea fi în creştere, dar apoi volatilitatea va fi suficient de mare pentru a nu se mai putea pune bază pe vreo tendinţă curentă“, a declarat brokerul acestei dimineţi la ECONOMICA.NET. Spre deosebire de anii trecuţi, însă, volatilitatea şi marile capricii ale jucătorilor nu rostogolesc la vale indicii bursieri.
Adrian N. Ionescu - joi, 25 oct. 2012, 06:21
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Piaţa caută soluţii la propriile capricii

„Vreo sută de companii occidentale îşi vor anunţa, azi,  rezultatele pe Trimestrul 3. Mai vin şi ceva date despre economia americană. Prin urmare, lumea va sta cu ochii pe monitoare şi va reacţiona impulsiv. Rezultatul va fi o mare volatilitate, care va antrena în vârtej şi Bursa din Bucureşti“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Valerian Ionescu, şeful brokerilor de bursă de la BCR.

Brokerul de la BCR cunoaşte bine capriciile pieţelor: rezultatele vor agita în sus şi în jos cotaţiile în funcţie de de reacţiile temperamentale ale jucătorilor puternici, sau de teatrul pe care îl joacă marii speculatori.

Ieri bursele europene au fost trase în sus aproape numai de perspectivele bune ale producărorului de soft SAP AG. Bursele asiatice s-au bucurat azi noapte de propriile speranţe privind China, atât de mult încât comentatoriilocali cred că temerile de rezultate slabe pe Trimestrul 3 au fost deja inluse în preţurile actuale.

Nimic sigur pe termen scurt, chiar dacă ideea de mai sus ar însemna opţiuni în plus pentru creşteri.

Inclusiv la  Bursa de  Valori Bucureşti (BVB), ai cărei indici au mimat (măcar) cu succes optimismul deasupra pragurilor de suport pentru creşteri.

Repere tehnice

Capriciile pieţelor, manifestate prin mare volatilitate, par să aibă totuşiun sens pe temen mai lung. şi Acesta ar putea fi de creştere, dacă politicienii nu o sfeclesc şi din planurile lor de salvare a euro se va  alege şi altceva decât praful.

Indicele bucureştean BET Fi a recuperat binişor teren, ieri, până sub  zona „rezistenţelor tari“, stabilită în jurul pragului de 24.000 de puncte, de brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.

Suportul de la 23,600 de puncte“ a rezistat la pesimism, aşa cum promiteau estimările din ultimul raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul respectiv a fost o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Şi vice versa.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Am avut, ieri, o confirmare a valabilităţii estimărilor analistului clujean şi ne putem aminti de ideea lui de arhivă : „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Altfel,  rămânem în acelaşi interval relativ îngust de variaţie, înregistrat de la începutul verii încoace. Comportamentul previzibil  al speculatorilor este să vândă la limita superioară a intervalului (24.000 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte).

 

Arhiva

 

Multe alte din comentariile mai vechi de o săptămână sunt valabile şi utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.

Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Este cazul şi azi.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, de obicei,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

 

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 

 

 

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

 

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 

 

 

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

 

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 
Te-ar mai putea interesa și
Planurile lui Ostahie pentru preluarea Porsche Bank continuă. Mişu Negriţoiu a intrat în Consiliul de Administraţie al Credex IFN
Planurile lui Ostahie pentru preluarea Porsche Bank continuă. Mişu Negriţoiu a intrat în Consiliul de Administraţie ...
Mişu Negritoiu a fost numit membru în Consiliul de Administratie şi în Comitetul de Audit al Credex IFN, compania de creditare care aparţine lui Dan Ostahie. Decizia apare în Monitorul Oficial.......
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Amendă de 100.000 lei pentru rafinăria Petrobrazi după eliberarea de pulberi în atmosferă
Rafinăria Petrobrazi a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu Prahova în urma controlului efectuat după avaria ...
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear, cel mai ridicat de la criza rachetelor cubaneze încoace
Ameninţarea preşedintelui rus Vladimir Putin de a utiliza armele nucleare poate să ducă la cel mai ridicat risc de acest ...
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
În pofida anexării de către Rusia, centrala nucleară Zaporojie este „evident” ucraineană – AIEA
Centrala nucleară Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, este "evident" ucraineană, în pofida însuşirii sale oficiale ...