SENTIMENTUL de dimineaţă: Piaţă fără vacanţa din alte veri, dar şi fără tragere de inimă

Şi bursa din Bucureşti corespunde acestei descrieri a oboselii celor 3 ani de criză a datoriilor europene şi 4 sau 5 de criză în general. La Bucureşti va lipsi şi stimulentul revelaţiei că şi SIF-urile pot fi controlate de acţionari.
Adrian N. Ionescu - vin, 13 iul. 2012, 05:11
SENTIMENTUL de dimineaţă: Piaţă fără vacanţa din alte veri, dar şi fără tragere de inimă

Revolta de la SIF Muntenia (SIF4) pare să-şi fi epuizat ieri efectul pe piaţă.

După achiziţii sârguincioase de acţiuni la toate cele 5 SIF-uri şi la Fondul Proprietatea (FP), ieri au urmat tranzacţii speciale („deal“, care sunt negociate în afara pieţei), de peste 20 de milioane de lei la BRD, FP şi Petrom (SNP).

A fost  semnul că jucătorii mari (probabil străini), atraşi de revolta acţionarilor SIF4, şi-au satisfăcut şi interesul  şi pentru altceva decât acţiunile SIF-urilor.

Altceva în afară de SIF-uri, FP şi Petrom, eventual BRD sau Banca Trasnilvania nici nu ar mai putea atrage atenţia marilor jucători, aşa încât să se treuească la viaţă Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

De-acum,  rămasă fără stimulente locale, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se va ralia derutei mondiale, care, „în sensul invers al acelor ceasornicului“, arată cam aşa:

  • pieţele asiatice au închis în creştere, din cauză că scăzuseră prea mult timp (zic unii) pentru că economia Chinei creştea prea încet, sau din cauză că, totuşi, economia Chinei creşte totuşi(zic alţii);
  • pieţele americane şi europene scăzuseră pentru că pariurile pe noi stimuli monetari pentru creşterea economiei par cam improbabili;

 Prin urmare, „afară“ nu se întrevăd stimulente convingătoare, „înăuntru“ – abia s-au epuizat. Ce altceva ar putea da putere eventualului atac al indicilor împotriva rezistenţelor la creştere?!

Volume mici, volatilităţi mari, încordări asemenea. O vară fără vacanţă şi fără tragere de inimă.


Repere tehnice la Bucureşti

Indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), a rămas ieri peste pragul de la 21.000 de puncte.

Dar este sub ultimul maxim de la 21.300 de puncte care ar trebui depăşit, ca să ajungă la înălţimea „ameţitoare“ a ţintei de la 22.000 de puncte, stabilită de analişti.

Vezi graficul construit de consultanţii de la KTD Invest.

Suntem în continuare  la fel de „nedumiriţi“ cum eram luni, căutând direcţia în care o va lua bursa, împreună cu  Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca, în raportul său primit luni dimineaţă la ECONOMICA.NET.

Întrebarea analistului este „dacă întreaga corecţie din mai şi iunie s-a încheiat la minimele din iunie, sau mai avem de îndurat un val de scădere până la pragul de 18.800“ de puncte,  al indicelui BET Fi.

Variaţiile în jurul pragului de la 20.500 ţin de atâta vreme încât ar trebui să trecem direct la capitolul „Arhivă“.

BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

De suportul de la 20.500 de puncte, de care „depinde totul“, vorbesc deja de prea mult timp analiştii (v. mai jos explicaţii despre termeni tehnici la cap. DIDACTICE)

Suntem practic în aceeaşi situaţie ca acum o lună, între două scenarii a căror confirmare depinde de depăşirea pragului de la 20.500 (pozitiv / favorit), respectiv de infirmarea celui de la 19.700 de puncte (negativ/alternativ)“, continuă  Dan Rusu în raportul său .

Atacul rezistenţei de la 22.000 de puncte este esenţial pentru reluarea tendinţei de creştere, potrivit șefului analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

 

Arhiva

„…Penetrarea pragului de la 20.500 contează ca şi validare a scenariului pozitiv (cu target la 22.000)“, spuneau rapoartele de acum o lună, ca şi  de acum două săptămâni.

Speranțele trecerii de 22.000 s-au diluat din nou, dar scăderea de ieri se menţine peste pragul critic de 20.500 de puncte al indicelui BET Fi.

„Până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spunea peultimul raport al „analistului de luni“ al ECONOMICA.NET.

Pragul de la 20,500 îşi schimbă prea des funcţia. Din rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Greu de spus acum cât de solid este.

Analistul de la BT Securities pare în continuare optimist pe termen mediu (circa 6 luni). aşa că nu putem discredita estimările sale mai vechi.

„Mizăm mai degrabă pe o creştere peste nivelul de la 20.500 decât pe noi minime“, spunea acum vreo două săptămâni.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la cele de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul acestui an, marcat de insolvenţa Hidroelectrica şi de luptele iresponsabile pentru puterea politică.

Aşteptările mai vechi privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 
Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO
Stoltenberg: Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO
Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete şi drone continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică......
Comenzile pentru crossoverul Ferrari Purosangue, oprite temporar
Comenzile pentru crossoverul Ferrari Purosangue, oprite temporar
Cu reguli stricte în privința acceptării noilor clienți, exclusivista marcă italiană Ferrari a oprit temporar înregistrarea ...
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace, a declarat marţi, pentru CNBC, că turbulenţele de pe pieţele ...
Fermierii pot depune cererile privind ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor, până la 15 decembrie 2022
Fermierii pot depune cererile privind ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor, până la 15 decembrie 2022
Fermierii pot depune, până la data de 15 decembrie 2022, cererile anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul ...