SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele sancţionează bâlbâiala politică. Scădere DAX de… -0%

„Probabil că bursele europene vor sta în expectativă până după prânz, şi vor vâna zvonurile privind prăpastia fiscală americană. Nu sunt previzibile mişcări bruşte nici la noi“, mărturiseşte brokerul acestei dimineţi, pentru ECONOMICA.NET. Cu toate că Guvernul român sprijină suprataxarea tranzacţiilor financiare, aceasta „nu va speria pe nimeni“la Bucureşti.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 dec. 2012, 07:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele sancţionează bâlbâiala politică. Scădere DAX de... -0%

Lipsa de progrese în negocierile Administraţiei Obama cu republicanii din Congresul SUA a produs mai ales plictiseală, ieri, la bursele americane şi europene.

Prăpastia fiscală“ este în faţă, îngijorează, cum se şi cuvine, dar nu poate fi decât evitată, potrivit aşteptărilor generale.

„Lumea se aşteaptă să se ajungă la un acord înainte de Crăciun şi nu este decât cel mult sâcâită de întârzierea compromisului. Pieţele reacţionează la zvonuri, dacă nu au alte stimulente în statistici noi şii în ndici fundamentale. În aşteptarea acestora Europa va aştepta până se vor trezi americanii“, a declarat Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Guvernul român a anunţat că sprijină suprataxarea tranzacţiilor financiare, ignorând încăodată interesele pieţei autohtone şi răspunzând unor comandamente politice discutabile.

Totuşi, perspectiva aceasta „nu va speria pe nimenila Bucureşti, pentru că va fi la fel în mai toată Uniunea Europeană“, spuen directorul de la Estinvest.

Starea de aşteptare a fost perfect ilustrată, aseară de închiderea indicelui DAX al bursei de la Frankfurt: -0,0%, după cum s-a putut vedea pe ecrane.

Stagnarea şi predispoziţiile negative, din raţiuni de prudenţă, caracterizează pieţele şi azi.


 

Repere tehnice

 

La Bursa de Valori Bucureşti  va vibra în jurul pragurilor critice actuale. 

 

Rămânem încrezători în optimismul raportului de luni al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.

După scăderea aşteptată de ieri, BET Fi, cel mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, a rămas trecut luni sub  rezistenţa de la 24.300 de puncte, zonă în care a ajuns pentru a treia oară din luna mai încoace.

 

Potrivit estimărilor analistului clujean, BET Fi va încerca  să ajungă la 25.000 de puncte, după depăşirea zonei suport dintre 22.500 şi 22.800 de puncte, localizată  şeful analiştilor de la BT Securities, într-un raport de analiză tehnică, mai vechi.

 

Acum, analistul spune că e bine că  indicele se menţine deasupra unei linii de tendinţă ascendentă veche de doi ani.

 

În ciuda eventualelor scăderi, sau „consolidări“ (stagnare) de azi, „mai devreme sau mai târziu, este prevăzută reluarea creşterilor dincolo de maxima din septembrie“, de peste 24.000, mai spun estimările  BT Securities.

 

Adică, poate nu astăzi, dar spiritul sărbătorilor ar putea inspira testarea măcar simbolică  a pragului de la 25.000.

 

Abia după depăşirea pragului de la 25.000 de puncte, vom avea „confirmarea schimbării favorabile de trend, care credem că a avut loc în luna iunie“, potrivit lui Dan Rusu.

 

Mai multe detalii în articolul Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei şi în cel mai recent raport BT Securities.


 

Arhiva

 „Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului sau canalului lateral, în care a evoluat din august încoace (24.300 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte)“.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Din punct de vedere tehnic tendinţa naturală pe piaţă este mai departe de a încerca depăşirea rezistenţei de la 24.000 – 24.300, chiar dacă încercarea nu  mai este deloc iminentă.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Nu excludem reacţii negative acolo. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu, şeful analiştilor de acolo.

Anterior, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Mai există şi varianta optimismului de final de an, potrivit căruia suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
STB pierde din nou în instanță în cazul tramvaielor de la Pașcani
STB pierde din nou în instanță în cazul tramvaielor de la Pașcani
Curtea de Apel București a respins miercuri contestația în anulare a Societății de Transport București (STB), după ce a fost obligată prin mai multe decizii să continue licitația pentru 40......
Restricţiile care se vor impune în ţară, în funcţie de incidenţa Covid-19
Restricţiile care se vor impune în ţară, în funcţie de incidenţa Covid-19
Majoritatea restricţiilor care se vor impune în ţară, dacă va continua să crească incidenţa cazurilor de Covid-19, ...
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, ...
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...