SENTIMENTUL de dimineaţă: „Prăpastia fiscală“ ia pauză în SUA. Europenii, pe cont propriu

Discuţiile amare privind bugetele publice în Europa dau frisoane de intensitate diferită burselor acesteia. În acelaşi timp, America a dat o zi liberă burselor sale şi analiştii au mai mult timp să dezbată cum va sări Obama peste „prăpastia fiscală“. La Bucureşti, suporturile se ţin tari. 
Adrian Ionescu - lun, 12 nov. 2012, 07:25
SENTIMENTUL de dimineaţă: „Prăpastia fiscală“ ia pauză în SUA. Europenii, pe cont propriu

„Nu este cazul să intrăm în panică, dar următoarele săptămâni vor fi de scădere“, spunea un analist în New York, citat de Reuters, la închiderea şedinţei de vineri de la cea mai mare bursă a lumii.

Săptămâna începe sub aceleaşi auspicii.

Cum bursele americane sunt închise astăzi, europenii au mai multe motive să se aplece asupra marilor dispute politice pe tema bugetelor lor şi, doar cu coada ochiului, să se uite şi la semnele americane.

Prin urmare, fiecare bursă cu tendinţa ei. Fiecare este pe cont propriu, cu influenţe globale mai mici.

Toată lumea aşteaptă semnele compromisului care ar putea feri, la 1 ianuarie, SUA să cadă în „prăpastia fiscală“, prin intrarea automată în vigoare a unor  taxe noi şi a unor reduceri de cheltuieli bugetare de 600 de miliarde de dolari.

Şeful Comitelului senatorial bugetar, un democrat, spune că se va găsi sigur o soluţie, potrivit Bloomberg. Republicanii nu au făcut nici o mişcare relevantă.

Prevederile legale care impun taxele „prăpastiei fiscale“ au fost convenite acum doi ani, între acelaşi Obama şi aceiaşi republicani, ca  preţ al extinderii plafondului de îndatorare a guvernului american.

Altfel guvernul SUA ar fi intrat în incapacitate de plată.

Analiştii şi investitorii se tem că duritatea negocierilor dintre cele două tabere vor pune în pericol firava revenire a economiei americane, respectiv a celei globale.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), jucătorii vor fi ceva mai reticenţi să pluseze şi să înceapă noi campanii de acumulare de mari pachete de acţiuni, aşa cum au fost cele vărsate ieri cu destinaţii precise.

Asta înseamnă că eventualele creşteri vor fi mici şi nesigure.

 

Repere tehnice

BET Fi, indicele cela mai analizat al BVB (v. cap. DIDACTICE) s-a îndepărtat uşor de pragul critic  de suport de la 23.600 de puncte, dar este încă sub rezistenţa tare, stabilită în jurul pragului de 24.000 de puncte.

La 24.000, brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au identificat o zonă peste care cumpărătorii ezită să liciteze.

La 23.600 de puncte se află suportul care încă mai apără perspectivele de reluare a creşterii, în ciuda tendinţei negative curente, dată de incertitudinile „prăpastiei fiscale“.

Câtă vreme suntem deasupra acestui suport, ca şi a celui de urgenţă de la 22.700, apetitul natural pe piaţă este de  depăşire a rezistenţei de la 24.000 – 24.300, din punct de vedere tehnic.

Cu toate că „prăpastia fiscală“ inspiră mai degrabă sentimente negative, nu avem încă de ce să credem că vom ieşi din culoarul lateral dintre 22.700 şi 24.300.

Şi ori de cîte ori ne vom apropia de 24.300 ne vom aminti şi că „suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată“, după cum scria ,în cel mai recent raport al BT Securities, Dan Rusu, şeful analiştilor de acolo.

„Nu excludem reacţii negative acolo (25.000). Însă, odată învins acest prag, vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“,

De „prăpastia fiscală“ se ştia şi la data redactării raportului, aşa că merită să fie creditat încă.

Vedeţi în Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american.

Să revedem şi comentariile mai vechi de o săptămână, care pot redeveni utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.

 

Arhiva

Este deja demnă de inventarul arhivei următoarea precizare:

Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului (24.300 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte)“.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Consolidarea suporturilor pentru creşterea BET Fi, situate pragul de 23,600 de puncte“   şi implicit a celor de mai jos, de la 23.300 – 22.700 de puncte, ar trebui să ofere suficient combustibil pentru propulsia peste 24.000.

Aceste suporturi chiar  „ar putea relansa BET-FI spre 25.800, potrivit ultimului raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 fusese  o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Câtă vreme piaţa nu s-a stabilizat deasupra rezistenţelor actuale (24.000 la BET Fi), rămânem în acelaşi interval relativ îngust de variaţie, înregistrat de la începutul verii încoace.

Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Ceea ce înseamnă că învingerea rezistenţelor tari va fi un semnal preţios.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities,ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

 Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 


Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică proiectare și execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu”, a fost prelungit de pe 30......
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei
Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 lei
SALARIUL MINIM 2022 - Guvernul a propus creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei. ...
PNRR în Agricultură: Peste 300 de hectare de păduri urbane vor împrospăta aerul din marile aglomerări
PNRR în Agricultură: Peste 300 de hectare de păduri urbane vor împrospăta aerul din marile aglomerări
Comisia Europeană va finanța, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un proiect prin care se vor împăduri ...
Investiție pentru fabricarea de baterii pentru mașini electrice cu o capacitate anuală de 2.000 MW – PNRR
Investiție pentru fabricarea de baterii pentru mașini electrice cu o capacitate anuală de 2.000 MW – PNRR
PNRR, în varianta aprobată de Comisia Europeană, vorbește despre o investiție în capacități de producere a bateriilor ...