SENTIMENTUL de dimineaţă: Săptămâna prădătorilor la bursele lumii

Stagnarea şi o mare volatilitate descriu ceea ce analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET ne sfătuiesc să aşteptăm în această săptămână, care se va termina cu alegerile din Grecia. Acestea vor modifica radical soarta monedei europene. La bursele europene, tendinţa principală, pe termen mediu, rămâne deocamdată descrescătoare, dar pe termen scurt tendinţa cea mai credibilă este stagnarea. Doar marii speculatori, „prădătorii“, ar putea să-şi asume poziţii noi zilele acestea.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 iun. 2012, 06:27
SENTIMENTUL de dimineaţă: Săptămâna prădătorilor la bursele lumii

Fiecare ceas şi fiecare oră vor depinde de ştirile despre pregătirea lumii pentru tot ce poate fi mai rău după alegerile grecilor. Zvonurile vor înnebuni pieţele, dacă nu apare ştirea crucială despre salvarea euro.

Volatilitatea preţurilor, poate s-o ia razna, cu marii speculatori, „prădătorii“, la cârma tendinţelor instantanee. Dacă ştirile nu sunt prea alarmiste, vom avea o stagnare pe fondul unor mari variaţii volatile, în cadrul unei tendinţe de stagnare, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET .

Bursele europene  au încheiat, vineri, cea mai mare creştere săptămânală din ulimele patru luni, adică mai mare şi decât cea din  februarie, care chiar ne convinsese că tendinţa pe termen mediu (sub un an) a devenit crescătoare după marele deranj de anul trecut.

Între timp tendinţa pe termen mediu a redevenit descendentă, confirmând manualele care vorbesc de mare volatilitate pe piaţă, atunci când datele fundamentale ale economiilor sunt incerte sau instabile.

Analiştii nu se încumetă decât să stabilească marginile variaţiilor.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), „terenul de joacă“ este cel mai uşor de stabilit pentru indicele BET Fi, SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea.

Ne aşteptăm ca BET Fi să se ţină peste 18.800 de puncte. O creştere dincolo de 20.500 de puncte ar confirma ipoteza unor reveniri  semnificative în a doua jumătate a anului“, scrie Dan Rusu de la BT Securities, în raportul său săptămânal, cu ajutorul căruia am scris despre Ce şanse au leul aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti.

 

Repere tehnice

Scăderea destul de mare de vineri (-1,07%), a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a corectat ceva din falsa euforie de săptămâna trecută şi a coborât indicele la 150 de puncte sub suportul mai vechi de la 20.000 de puncte.

După ce confirmase, de fapt, suporturile de la 18.000 – 19.000 de puncte (, v. explicaţii la „DIDACTICE“).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Analiştii au coborât la pragul de 20.500 rezistenţa care trebuie depăşită, ca să devină serioase speranţele de reluare a creşterilor. 

Totuşi nu este rău să ne amintim şi de reperele mai vechi.

 

Arhiva

O creştere serioasă nu poate fi dacă nu va reconfirma şi fostul suport de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, considerat cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Între timp, Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, a devenit istorie. De el mai  „atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities. Acum acest prag este unul de rezistenţă  la creştere, care va trebui  învins, dacă o eventuală revenire a pieţei va aduce indicele BET Fi până acolo.

Nu trebuie să uităm condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de rapoartele săptămânale nu mai recente de martie, folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă.

Atunci eventualele căderi până spre 16.000 de puncte erau foarte improbabile, dar nu imposibile.

Nici acum nu sunt imposibile.

Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc tot în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Penultimul a fost scris tot   „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...