SENTIMENTUL de dimineaţă: Şeful dolarilor spune că pompa de bani nu poate astupa prăpastia fiscală

La Bursa din Bucureşti a fost depăşită o barieră importantă. O anumită tentaţie pentru retragere va circula pe piaţă azi. Liniştiţi pe alte  „fronturi“, jucătorii se vor concentra din nou asupra pericolului „prăpastiei fiscale“, chiar dacă mai mult de formă, din respect pentru Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve (FED, „banca naţională“ a SUA).
Adrian N. Ionescu - joi, 13 dec. 2012, 07:27
SENTIMENTUL de dimineaţă: Şeful dolarilor spune că pompa de bani nu poate astupa prăpastia fiscală

În creşterea sa de ieri, BET Fi, cel mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, a trecut de bariera pragului de la 25.000 de puncte, pentru prima dată din martie încoace.

Este o victorie tehnică importantă. Mult aşteptată. Totuşi, nu definitivă. Vom vedea de ce, mai jos din „Reperele tehnice“.

Să vedem mai întâi auspiciile marilor pieţe.

„Şeful dolarilor“ a spus că măsurile FED de stimulare a creşterii  economice nu ar putea compensa complet măsurile de creştere a fiscalităţii, care ar urma să se aplice automat de la 1 ianuarie. Este ceea ce se cheamă „prăpastia fiscală“.

Nu poţi să continui cumpărările frenetic, după creşterile din zilele anterioare, sfidând avertismentul pe care Ben Bernanke, preşedintele FED, l-a adresat, de fapt, politicienilor americani.

Pieţele nu se aşteaptă ca administraţia Obama şi republicanii din Congres să nu ajungă la un compromis înainte de Crăciun.

Totuşi, conform codurilor de comunicare obişnuite ale pieţei, jucătorii au înţeles că „şeful dolarilor“ le-a adresat, prin declaraţia sa, o invitaţie la creşterea presiunilor pentru rezolvarea problemei poreclită „prăpastia fiscală“.

Ameninţarea cu recăderea în recesiune nu poate fi ignorată. Disconfortul fiscal nu ajută.

Altfel, nu sunt aşteptate veşti rele. Dimpotrivă, pieţele europene, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea saluta acordul privind creşterea puterilor de supraveghere ale Băncii Centrale Europene asupra băncilor europene.

Jucătorii români nu se vor lăsa prea impresionaţi de iminenta creştere a taxelor locale (pe case şi maşini), permisă ieri, de Guvern, la numai 3 zile de la câştigarea alegerilor.

 

Repere tehnice

S-au adeverit previziunile optimiste din ultimul raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.

După o creştere remarcabilă, de 1,84%, BET Fi, cel mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, a trecut peste rezistenţa de la 25.000 de puncte (v. cap. DIDACTICE, pt. definiţii).

Mai devreme sau mai târziu, reluarea creşterilor dincolo de maxima din septembrie“, de peste 24.000, se va produce, spunea nu foarte demult Dan Rusu.

Abia după depăşirea rezistenţei de la 25.000 de puncte, vom avea „confirmarea schimbării favorabile de trend, care credem că a avut loc în luna iunie“, potrivit lui Dan Rusu.

Pe de altă parte, analistul avertiza că la acest nivel ar putea avea loc retrageri, ceea ce este firesc. Nu se va putea trece uşor peste. Nu sunt condiţii atât de stimulatioare ca să avem un raliu atât de frenetic.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a repetat experienţa confortabilă a unei zile normale, aproape banală în vremurile bune,  cu o lichiditate bună de peste 7 milioane de euro.

Faptul poate fi luat drept un semn bun.

Mai multe detalii în articolul Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei şi în cel mai recent raport BT Securities.

Şi ieri toţi indicii au crescut onorabil, astfel încât, păstăm, doar cu titlul de inventar, precizarea importantă că BET FI pare singurul indice care este angajat clar în încercarea de a-şi confirma tendinţa de creştere.

Indicii care dau greutate celorlalte acţiuni nefinanciare sunt într-o evoluţie cel puţin nefavorabilă. BET C, compozitul tuturor acţiunilor mai puţin SIF-urilor, este chiar pe o tendinţă descendentă, dar cutuma la Bursa de Valori Bucureşti este ca BET Fi să anticipeze mişcările întregii burse.


Arhiva

Nu ne grăbim să scoatem din arhivă ideea privind comportamentul uzual din acest an, căci nu s-a produs încă primul atac la rezistenţa de 25.000 puncte a BET Fi.

Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului sau canalului lateral, în care a evoluat din vară încoace (24.300 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte)“.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Din punct de vedere tehnic tendinţa naturală pe piaţă este mai departe de a încerca depăşirea rezistenţei de la 24.000 – 24.300, chiar dacă încercarea nu  mai este deloc iminentă.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Nu excludem reacţii negative acolo. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu, şeful analiştilor de acolo.

Anterior, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Mai există şi varianta optimismului de final de an, potrivit căruia suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu va propune patronatelor o creştere a salariului minim de 8% de la 1 noiembrie sau 1 decembrie
Cîţu va propune patronatelor o creştere a salariului minim de 8% de la 1 noiembrie sau 1 decembrie
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie....
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Grupul auto francez Renault SA intenţionează să elimine alte 2.000 de locuri de muncă chiar dacă va produce nouă modele ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul de ieri şi de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută la cursul BNR.
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% ...