SENTIMENTUL de dimineaţă:Separatiştii spanioli, mai ameninţători decât datoria greacă

„Tendinţa separatistă din Catalunia va provoca deschideri negative şi apoi mai vedem ce se aude despre datoria greacă“, a declarat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 26 nov. 2012, 07:35
SENTIMENTUL de dimineaţă:Separatiştii spanioli, mai ameninţători decât datoria greacă

În alegerile regionale din Catalunia, una dintre cele mai bogate provincii spaniole, separatiştii care îi vor independenţa au obţinut voturi în plus, în ultimele alegeri. 

Oricât de ipotetică ar fi, doar perspectiva scindării statului spaniol produce frisoane pe piaţă.

„Prima parte a zilei nu are cum să fie pozitivă. Tendinţa separatistă din Catalunia va provoca deschideri negative şi apoi mai vedem ce se mai aude despre datoria greacă“, îşi mărturiseşte sentimentul Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

Datoria Spaniei era deja în suspans şi ameninţă  stabilitatea europeană mai tare decât cea a Greciei.

Dacă s-ar ajunge la situaţia în care nici nu se va mai şti foarte bine cine şi ce datorie va avea de plătit în Spania, jucătorii de la burse ar fi foarte nervoşi.

Între timp, politicienii şi creditorii încă nu s-au pus de acord cât să mai şteargă din datoriile grecilor.

Argumentele pentru sentimente pozitive sunt mai îndepărtate: indiciile că în China pericolul recesiunii se micşorează şi semnele încurajatoare ale economiei americane.

Jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor fi, totuşi, mai puţin dispuşi să se sperie de lupul din pădure. 

Repere Tehnice

BET Fi, cel mai analizat indice de la Bursa din Bucureşti, ne va da ocazia de a verifica „zona suport“, estimată de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în jurul nivelului de la 23.600 de puncte.

Dan Rusu îşi menţine pariul pe creştere, pe termen mediu (câteva luni) conform celui mai recent raport al său.  Dar suportul de la 23.600 s-a lăţit între 22.500 şi 22.800.

„Reluarea creşterii, s-ar putea confirma peste 22.800, chiar dacă, eventual, după atingerea unui minim la suportul de la 21.800 de puncte.

Orcum, BET Fi va încerca, nu ştim când,  să ajungă la 25.000 de puncte, după depăşirea zonei suport între 22.500 şi 22.800 de puncte.

„În orice caz, mai devreme sau mai târziu, este prevăzută reluarea creşterilor dincolo de maxima din septembrie“, de peste 24.000, se mai spune în raportul BT Securities.

Abia apoi şi, mai vârtos după depăşirea pragului de la 25.000 de puncte, vom avea „confirmarea schimbării favorabile de trend, care credem că a avut loc în luna iunie“, potrivit lui Dan Rusu.

Mai multe detalii în Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna amânării datoriilor Greciei

 

Arhiva

 „Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului (24.300 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte)“.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Din punct de vedere tehnic tendinţa naturală pe piaţă este mai departe de a încerca depăşirea rezistenţei de la 24.000 – 24.300, chiar dacă încercaera nu  mai este deloc iminentă.

„Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care se va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Nu excludem reacţii negative acolo. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, în cel mai recent  raport BT Securities, Dan Rusu, şeful analiştilor de acolo.

Anterior, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Pragul de la 23.600 a fost rând pe rând o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Piaţa a mai întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Corecţia se repetă. Dar începe să se şi erodeze optimismul privind evoluţia pe final de an, potrivit căruia suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, periodic,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

Ultima ediţie a acestei analize este Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna alegerii preşedintelui american.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...