SENTIMENTUL de dimineaţă: Speculatorii îşi încordează muşchii înaintea „şefului dolarilor“

„E bine: cineva cumpără ce vând alţii“, glumeşte consolator Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, în intervenţia sa de dimineaţă pentru ECONOMICA.NET. Lumea percepe diferit zvonurile despre ce urmează să facă banca centrală a SUA. Va mai pompa sau nu dolari în economia lumii? Marii speculatorii ai lumii profită de aparenta indecizie şi vând şi cumpără. Mai ales pieţele europene sunt confuze, adică preferă să alunece la vale, ca de obicei când sunt confuze.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 mai 2013, 06:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Speculatorii îşi încordează muşchii înaintea „şefului dolarilor“

„Cel mai  probabil, astăzi scăderile se vor aplatiza. Jucătorii nu-şi vor mai asuma poziţii consistente, în aşteptarea discursului şefului Federal Reserve (FED). Confuzia de pe piaţă a fost declanşată, cred, premeditat, de membrii  boardului FED, prin declaraţii contrare, pentru a pregăti decizii neplăcute. Acestea vor veni, mai devreme sau mai târziu“, a declarat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, în intervenţia sa de dimineaţă pentru ECONOMICA.NET.

Miza este: va continua sau nu, FED să pompeze lichidităţi în economie prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale? 

„Mai devreme sau nu, vor opri programul, pentru că FED a acumulat riscuri mari în propriile poziţii. Banii pompaţi ar trebui să se întoarcă la ei (FED. n.r.), căci băncile, care le vând bondurile acum, ar trebui să le răscumpere. Sau bondurile vor ajunge la maturitate. Problema este că banii nu par să se întoarcă astfel înapoi la FED, ci sunt investiţi de bănci, din nou în tot felul de instrumente  de risc“, explică Valerian Ionescu.

Lecţia de economie livrată de prietenul nostru de la BCR mai spune că randamentele la bonduri devenind prea mici, băncile vor băga banii şi în economie. „Dar dacă nu se respectă lecţia?“

Dacă nu ar fi şi ele rezultatul confuziei generale, scăderile de ieri de la Bursa din Bucureşti ar putea îngrijora prin lichiditatea mare a tranzacţiilor. Parcă s-ar fi  reluat din senin vânzările refulate de sfârşit de sezon al dividendelor.

Jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au speculat sentimentul negativ european şi şi-au marcat profiturile, cei mai mari scăpând de pachete mari de acţiuni. Apoi America şi Japonia au readus optimismul în lume. banca centrală a Japoniei a promis că va injecta în economie 1,4 trilioane de dolari.

Cu toate astea, în acesată dimineaţă, marii pariori pe contractele la termen prevăd o uşoară scădere a pieţelor europene, încă neconvinse că vor fi bune veştile pe care le va insinua Ben Bernanke, şeful Federal Reserve, spre seară.

 

Repere tehnice

Indicaţiile date de instrumentele de analiză tehnică par mai sigure decât sensurile declaraţiilor oficialilor FED. Indicele „oracol“ al bursei,  BET Fi , stă confortabil, la peste 700 de puncte peste pragul de siguranţă de la 24.000 de puncte, stabilit de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities

El a zis, luni: „Suporturile anticipate au relansat piaţa“. Noi nu avem motive să credem altceva (v. cap. „DIDACTICE“ al Sentimentului).

BET Fi face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor Fondului Proprietatea şi a celor 5 Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Acestea sunt cele mai vânate acţiuni de la BVB pentru că au expunere pe aproape tot ce este mai valoros în economia românească.

Mulţi cred că BET Fi anticipează evoluţia restului pieţei, pentru că, după ce şi-au atins ţintele cele mai atractive, investitorii îşi îndreaptă atenţia şi către altele.

Cea mai apropiată rezistenţă este la 25.000 de puncte. Rezistenţele se opun creşterii.

„Ar mai fi de învins un obstacol la 25.000, însă, în mare, considerăm că BET-FI e la debutul unui nou val de creşteri, în cadrul tendinţei de ansamblu, pozitive“, scrie Dan Rusu, în raportul său săptămânal emis ieri.

Mai avem, ceva de răbdat până să ajungem la „obiectivele care figurează la 25.900, respectiv la 26,500 de puncte, dar potenţialul este cu mult mai mare. De cealaltă parte, am repus pragul de siguranţă la 24,000“, a mai spus analitul de la BT Securities.

În fond, acestea sunt repere vechi, care le găsiţi şi în Arhivă, în diferite împrejurări, utile de studiat.

 

 

Articolul este scris şi se completează, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

Arhiva

 

Reluăm şi cele câteva fraze din „Sentimentele“ mai vechi, pentru că utilitatea lor analitică este încă valabilă.

Fie şi măcar pentru că, „la carte scrie“ că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere. Şi vice – versa.

Până nu foarte demult spuneam că:

* „Odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“, scria Dan Rusu în primul raport din acest an.

Două luni mai târziu tendinţa a fost confirmată, iar apoi a fost în frâu de chestiunea cipriotă.

* Tendinţa principală (pe termen mediu) de creştere este în siguranţă atâta vreme cât piaţa se află deasupra „zonei suport“, care se întinde în jurul pragului de la 26.000, între 25.600 şi 26.200, potrivit celui mai recent raport săptămânal al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities.

Zona de confort s-a deplasat mai sus, apoi a coborât până la 24.000.

* Reperul dat în raportul din 4 februarie suna aşa: „Cât timp (BET Fi , n.r.) evoluează peste zona de suport 25.800 – 26.200, tendinţa generală este de creştere“.

* În acest fel, tendinţa de creştere nefiind compromisă, „ulterior, odată învinsă rezistenţa de la 27.300, BET Fi ar mai avea de parcurs o serie de creşteri până la pragul de 29.500 de puncte“.

Piaţa stă sub rezistenţele menţionate mai sus, şi pe suporturile care o menţin pe tendinţa de creştere.

A devenit articol de arhivă „penetrarea decisivă“ peste 25.000 de puncte.  De „penetrarea“ respectivă  „aveam nevoie, pentru a miza pe un an 2013 pozitiv“, scria Dan Rusu, în ultimul Indexwatch din 2012.

Am ajuns, aşa cum nu ne-am dorit, să ne punem speranţele că fosta rezistenţă de la 25.000 va funcţiona cu succes ca suport.

Cum luni de zile în urmă analistul spunea: „Suntem foarte interesaţi de nivelul de 25.000 de puncte. Considerăm că e pragul la care BET FI va testa tendinţa pozitivă nou conturată. Însă, odată învins acest prag (25.000), vom putea spune că piaţa românească a intrat în teritoriu pozitiv pentru multă vreme“, scria, într-un  raport anterior  BT Securities, Dan Rusu.

Indicele este o mărime adimensională.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Cândva, anul trecut, piaţa reuşise consolidarea suporturilor de la 23,600 de puncte  şi 22.700 de puncte. Faptul era susceptibil  „să relanseze BET-FI spre 25.800, potrivit unui raport mai vechi al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Nu vrem să ne gândim la suporturi atât de vechi. ultima zi în care le-am comentat a fost 25 februarie, în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari pretenţii, preţuri blocate. Analiştii pregătesc alternative negative

 Am coborât aici şi indiciile şi repere pe care ECONOMICA.NET vi le-a propus în articolele:

 Unde fug banii din depozitele bancare. Alternative de investiţii cu risc scăzut

 Cum să strâng banii pentru pensia de peste 30 de ani.

 

 „DIDACTICELE“

 Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

 Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

 MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

 Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Mai întâi:

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...