SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Un uşor puseu de febră spaniolă. Cu ochii pe banii companiilor

Jucătorii de pe pieţele de capital sunt mai îngrijoraţi de potenţialul de ştiri negative din rezultatele companiilor pe ultimul trimestru, decât de retrogradarea rating-ului Spaniei.
Adrian Ionescu - joi, 11 oct. 2012, 06:25
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Un uşor puseu de febră spaniolă. Cu ochii pe banii companiilor

Aceasta  nu este o veste proastă decât din complezenţa consumatorilor de ştiri. Nu poate fi dată ca fiind bună retrogradarea capacităţii de plată a datoriilor de către Spania.

Şi atunci această informaţie va funcţiona mai mult ca pretext cert pentru acţiuni în virtutea unor griji şi estimări (incerte), privind performanţele companiilor ale căror acţiuni se tranzacţionează.

Mai supravieţuişete şi ideea că, în Occident, indicii bursieri crescuseră cam mult şi li s-a cam terminat combustibilul.

Altfel spus, puţine şanse pentru creştere astăzi.

Pieţele asiatice au oscilat între pierderi şi câştiguri mai mult de teama că firmele asiatice,  care fac afaceri în Europa, vor avea de suferit în urma creşterii riscului de afaceri pe „Bătrânul Continent, după retrogradarea Spaniei.

În America, jucătorii se tem va fi un sezon foarte prost în câștiguri corporatiste.

Aceasta este însă o teamă generalizată şi la Bucureşti. Chilipirul ar fi dacă rezultatele companiilor vor fi peste aşteptări. Atunci vom putea spera în creşteri.

Primele comunicate importante vor începe pe 26 octombrie, cu SIF Transilvania şi Banca Trasnilvania.

 

Repere tehnice

Stagnarea indicelui bucureştean BET Fi, în zona de suport pentru creştere din jurul pragului de 23.000 de puncte, ar putea continua până după alegeri, după se tem nu de puţină vreme brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Se prelungeşte perioada de acumulare de care a scris analistul clujean Dan RUSU, de la BT Securities, în raportul cu ajutorul căruia ECONOMICA.NET a produs articolul Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna lansării Mecanismului de salvare europeană.

Nu este exclusă, nici azi, o extindere a  corecţiei preţurilor „spre limita inferioara a zonei de suport de la  22.700.

Din partea optimiştilor, semnalul favorabil care ar pune capăt indeciziei este o penetrare a rezistenţei de la 23,600 de puncte“, estimează Dan Rusu.

Mai departe cunoaştem scenariul pozitiv, deja inclus în arhiva noastră: „reluarea tendinţei de
creştere spre noi extreme locale: 25.800“.

 

 Arhiva

 „Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria încă de vineri, Dan Rusu. în raportul său.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET, a măsurat anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna lansării Mecanismului de salvare europeană

 

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...