SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Pieţele se apără de surprizele politicienilor

Jucătorii la bursele  lumii, ca şi cei de la Bursa din Bucureşti par să prefere să fie mai degrabă sceptici, decât să repete entuziasmul de după anunţul de joi că Banca Centrală Europene. Totuşi, apetitul pentru riscul pe termen mai lung a crescut, potrivit rapoartelor analiştilor primite de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 sept. 2012, 06:36
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Pieţele se apără de surprizele politicienilor

Nu este loc astăzi decât pentru mici fandări speculative, căci abia mânie Curtea Constituţională din Germania va da verdictul privind legalitatea Fondului permanent de salvare a euro, iar Comisia Europeană va prezenta detaliile aşa numitei uniuni bancare din zona euro.

Şi abia joi strategii celei mai mari bănci bănci centrale din lume, FED, care controlează cea mai mare „tiparniţă“ de bani, se vor pronunţa asupra pornirii acesteia. Ca să dea pieţelor lichidităţile după care acestea însetează.

Astfel, apatia are toate şansele să se reinstaureze şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce, ieri, în toiul resuscitării îndoielilor globale, BVB abia dacă a mai fost băgată în seamă.

Entuziasmul global ajunsese, vineri şi la BVB, iar unii jucători străini au pus ceva bani şi aici. Ceea ce este bine, căci măcar s-au redeschis casele de pariuri pentru noi creşteri.

 

Repere tehnice

Ieri, cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, s-a menţinut, după o creştere modestă (+0,4%), în apropierea pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte. De unde poate pregăti un nou atac, eventual.

Indicele, care are reputaţia de oracol al pieţei de la Bucureşti, a arătat, mai degrabă, că investitorii români au recepţionat mesajul de vineri al străinilor, că Bursa de Valori Bucureşti nu este compet ignorată.

Indicele BET Fi este susţinut de suporturi pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare celor la care SENTIMENTUL de dimineaţă l-a lăsat acum o lună. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

În ciuda auspiciilor sceptice curente, estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au relut tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“, scrie Dan Rusu în raportul său săptămânal. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Farmecul analizei tehnice a cotaţiilor bursiere este acela a îmbinării semanlelor statistice şi grafice („suporturile“, „rezistenţele“ şi indicatori mult mai sofisticaţi) cu criteriile fundamentale. 

Astfel, întâmplător sau mai degrabă nu, analistul constată că piaţa s-a oprit la o rezistenţă (24.000 de puncte BET Fi) tocmai la începutul „săptămânii  salvării germane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, scrie Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica va vira în acest an statului de zece ori mai multe taxe, 1,7 miliarde de lei
Nuclearelectrica va vira în acest an statului de zece ori mai multe taxe, 1,7 miliarde de lei
Nuclearelectrica, unul dintre marii producători de energie electrică din România, controlat de stat, și-a refăcut calculele referitoare la bugetul pe acest an. Atrage atenția creșterea......
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Ce face Blue Air cu avioanele rămase în flotă: va zbura pentru Aeroitalia, care are un parteneriat și cu AirConnect
Blue Air, care a anunțat recent că nu poate relua zborurile din România din 10 octombrie, a semnat un parteneriat ACMI ...
Detaliile şi creativitatea sunt duse la un nou nivel de Seria Xiaomi 12T
Detaliile şi creativitatea sunt duse la un nou nivel de Seria Xiaomi 12T
Sistemul imagistic al Seriei Xiaomi 12T aduce noi experiențe în lumea telefoanelor inteligente.
MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Kiev
MAE rus l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru a protesta împotriva livrărilor de arme către Kiev
Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez, Pierre Lévy, la Ministerul de Externe de la Moscova (foto sediul central) ...