Separatiştii catalani anunţă că vor deschide 2.300 de secţii de vot pentru referendumul de duminică

Separatiştii aflaţi la putere în Catalonia (nord-estul Spaniei) au dat asigurări vineri că intenţionează să deschidă 2.300 de secţii de vot duminică, pentru a le permite catalanilor să participe la referendum privind independenţa regiunii, interzis de justiţia spaniolă, relatează AFP.
Economica.net - vin, 29 sept. 2017, 18:43
Separatiştii catalani anunţă că vor deschide 2.300 de secţii de vot pentru referendumul de duminică

« În cele din urmă, vor fi 2.315 secţii de vot” pentru referendum, iar 5,3 milioane de locuitori vor fi chemaţi la urne, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull, într-o conferinţă de presă organizată la Barcelona.

Între timp, preşedintele catalan, Carles Puigdemont, a declarant pentru Reuters că este convins căă toţi alegătorii vor fi paşnici duminică.

„Nu cred că va fi cineva care să folosească violenţa sau care va vrea să provoace violenţă care săă afecteze imaginea ireproşabilă de pacifistă a mişcării de independenţă catalane”, a subliniat el.

În aceste condiţii, liderul a făcut un apel către poliţia spaniolă, care a trimis mii de ofiţeri în regiune, pentru a bloca referendumul, să acţioneze în mod profesional, nu în capacitate politică, în timpul operaţiunilor de duminică.

„Aş vrea să folosească aceleaşi standarde pe care le foloseşte (poliţia regională catalană – n.r.). Nu standard politice, nu ordine politice, ci asigurarea ordinii şi standarde profesionale”, a adăugat el.

Spania, expusă în mod istoric independentismului unei părţi a societăţii în Ţara bascilor (nord), se confruntă de la începutul lui septembrie cu cea mai gravă criză politică de aproape 40 de ani, consideră toţi liderii ei.

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege în vederea organizării acestui referendum în pofida interzicerii lui de către Curtea Constituţională, argumentând că susţinătorii independenţei îl reclamă din 2012.

Guvernul regional catalan condus de Carles Puigdemont merge mai departe, în pofida numeroaselor avertismente ale autorităţilor.

De săptămâni de zile el se joacă de-a şoarecele şi pisica cu autorităţile, ascuzând urne, buletine de vot sau deschizând website-uri pe care alegătorii pot consulta adresa secţiei la care să voteze.

Autorităţile şi-au multiplicat, la rândul lor, percheziţiile şi ameninţările cu sancţiuni.

Liderii catalani „insultă statul de drept”, s-a plâns joi Inés Arrimadas, conducătoarea Ciutadanos, principalul partid de opoziţie faţă de susţinătorii independenţei în regiune.

Chiar dacă are păreri împărţite pe tema independenţei, o majoritate a locuitorilor Cataloniei doreşte un referendum legal.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...