Separatiştii catalani sunt la un pas de proclamarea independenţei

Parlamentari catalani separatişti au înscris pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei şi înfiinţării Republicii Catalonia, scrie La Vanguardia, fără să fie în măsură să precizeze dacă aceasta va fi supusă sau nu la vot, relatează Le Figaro şi The Associated Press..
Economica.net - vin, 27 oct. 2017, 11:21
Separatiştii catalani sunt la un pas de proclamarea independenţei

Moţiunea a fost prezentată de către deputaţi din cadrul Junts pel Si (Împreună pentru da) şi CUP (extrema stângă) care, împreună, sunt majoritare în adunarea regională.

„Noi înfiinţăm Republica Catalonia ca stat independent şi suveran de drept democratic şi social”, se arată în această moţiune, scrie The Associated Press.

Parlamentarii din cele două grupuri parlamentare deţin o mică majoritate, care le-ar permite, în mod teoretic, să adopte această moţiune vineri, dacă textul este acceptat consiliul consultativ al Parlamentului.

Jurişti din cadrul Parlamentului catalan au avertizat Biroul Parlamentului că rezoluţia Junt pel Si şi CUP nu poate fi supusă la vot.

Însă opinia lor este consultativă.

La sfârşitul lui iulie, separatiştii i-au ignorat înainte de supunerea la vot a unei legi care a facilitat organizarea referendumului de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie.

Însă atât opoziţia politică din această regiune prosperă se opune moţiunii, iar unii parlamentari au avertizat că vor boicota un asemenea vot, cât şi cea din Spania, unde autorităţile vor să îndepărteze coaliţia aflată la putere în Catalonia şi să-i oprească efortul în vederea secesiunii.
Mai multe partide au anunţat că nu vor paritcipa la votul rezoliţiei independentiste, în cazul în care va fi prezentată în Parlamentul catalan. Socialiştii locali din cadrul PSC au anunţat că vor fi părăsi hemiciclul în acest caz.

Filialele catalane ale Partidului Popular (PP, conservator) al lui Mariano Rajoy şi Partidul Ciudadanos (liberal) nu vir nici ele să ia parte la un asemenea vot.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont a sosit la sediul Parlamentului regional zâmbind, însoţit de soţia sa, de origine română.

Primii deputaţi se aflau deja în hemiciclu, iar sesiunea urma să înceapă cu o întârziere.

Pe de altă parte, mii de persoane s-au adunat în apropierea Parlamentului regional catalan naintea acestei dezbateri în urma căreia ar putea să fie declarată independenţa regiunii, scrie AP.

Agitând steaguri catalane şi scandând „Independenţă!” şi „Libertate!”, manifestanţii s-au adunat în afara parcului în care se află sediul Parlamentului, sperând să asiste la proclamarea unui nou stat, independent, până la sfârşitul acestei zile.

„Sunt aici, astăzi (vineri), pentru că vom începe Republica catalană”, declară un participant la miting, Jordi Soler, în vârstăde 68 de ani.

„Astăzi (vineri) este ultima şansă”, subliniază el, adăugând că preşedintele catalan Carles Puigdemont a propus negocieri cu Guvernul central, „dar Madridul începe cu represiunea totală şi nu mai este nicio (altă) cale”.

Puigdemont a refuzat joi să convoace alegeri regionale anticipate, care ar fi putut să dezamorseze cea mai gravă criză politică cu care se confruntă Spania în ultimele decenii, deschizând calea unei confruntări cu Madridul.

Te-ar mai putea interesa și
Vești bune pentru o parte dintre șoferi, tristețe pentru alții. Acestea sunt noile prețuri la care se vinde RCA, în funcție de vârsta șoferului, mașină și oraș
Vești bune pentru o parte dintre șoferi, tristețe pentru alții. Acestea sunt noile prețuri la care se vinde RCA, în ...
Firmele de asigurare au ajustat prețurile RCA, cel mai probabil în contextul introducerii în calculele actuariale a unor noi criterii, cum ar fi zona de reședință a șoferului, arată datele de......
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
AIEA cere explicații autorităților ruse cu privire la dispariția directorului general al centralei nucleare din Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre ...
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă promisiunile făcute Ankarei
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă ...
Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO atât timp cât promisiunile făcute de cele două ...
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaze, iar ţara noastră ...