Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse subsidiarelor băncilor din Grecia – ministrul sârb de finanţe

Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse tranzacţiilor efectuate de subsidiarele băncilor elene, dacă în urma referendumului de duminică situaţia din Grecia se va înrăutăţi, a afirmat duminică ministrul sârb de Finanţe, Dusan Vujovic, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 07:09
Serbia ar putea înăspri restricţiile impuse subsidiarelor băncilor din Grecia - ministrul sârb de finanţe

‘În următoarea fază, dacă va exista o înrăutăţire, atunci Banca Centrală a Serbiei va da aprobări scrise pentru toate tranzacţiile (subsidiarelor elene) cu scopul de a preveni ieşirile de capital’, a declarat Vujovic la postul de televiziune TV Pink. Oficialul a dat asigurări că au fost realizate planuri pentru situaţii de urgenţă, care nu exclud ieşirea Greciei din zona euro, înrăutăţirea relaţiilor economice şi comerciale dintre Grecia şi restul Europei şi chiar ieşirea Greciei din UE.

Duminică seara, Ministerul grec de Interne a anunţat, după încheierea referendumului şi numărarea a 20% din buletinele de vot, că 60,49% dintre alegători au votat ‘Nu’, împotriva acordului propus de creditorii internaţionali, scrie Agerpres.

În 28 iunie premierul elen Alexis Tsipras a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.

După acest anunţ, Banca Centrală a Serbiei a limitat tranzacţiile subsidiarelor băncilor elene cu băncile mamă şi a extins supervizarea subsidiarelor. Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – au în Serbia o cotă de piaţă combinată de 15%.

Băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

‘Nu vorbim despre bănci greceşti, ci vorbim despre bănci româneşti, care au avut, la un moment dat, capital de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, şi, în consecinţă, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Cele patru mari bănci din Grecia deţin 28% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...