Serbia: Banca Centrală a redus rata dobânzii la 9%, din cauza încetinirii economiei

Banca Centrală a Serbiei a redus vineri dobânda de politică monetară pentru prima dată în acest an deoarece activitatea economică a încetinit, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 13:23
Serbia: Banca Centrală a redus rata dobânzii la 9%, din cauza încetinirii economiei

Narodna Banka Srbije (NBS) a informat, într-un comunicat, că a coborât dobânda cheie cu o jumătate de punct, până la 9%. Prin această decizie, Serbia urmează exemplul vecinei Ungaria, care a redus costul creditului pentru a-şi relansa economia.

Reducerea ratei dobânzii ar putea să-l ajute pe premierul Aleksandar Vucic în încercarea de a convinge băncile să împrumute companiilor private 1,2 miliarde de euro folosind 60 milioane de euro pentru a subvenţiona aceste credite, a declarat un analist de la Raiffeisen Banka AD în Belgrad.

‘Tensiunile geopolitice legate de criza din Ucraina şi măsurile adoptate de Rezerva Federală a SUA nu au afectat randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale Serbiei şi intrările de capital extern’, se arată în comunicatul NBS.

În martie, inflaţia în Serbia a încetinit la 2,3%, sub ţinta de 4% plus/minus 1,5 puncte procentuale avută în vedere de Banca centrală. Aceasta se aşteaptă ca inflaţia să rămână în apropiere de ţinta de 4% până în 2016. Creşterea PIB-ului a încetinit în primul trimestru la 0,4%, comparativ cu perioada similară din 2013. Pentru acest an Banca Centrală a Serbiei se aşteaptă la o creştere a economiei de 1%.

Serbia poartă discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru un acord de împrumut de tip preventiv cu o durată de trei ani, a declarat joi ministrul sârb de Finanţe, Lazar Krstic. Acesta a adăugat că Serbia vrea să obţină o sumă de două ori mai mare decât cota sa la FMI, ceea ce sugerează o sumă de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Pentru a obţine un împrumut de la FMI, considerat de investitori ca o dovadă a angajamentului autorităţilor sârbe de a reduce deficitul, noul Guvern de la Belgrad trebuie să reformeze sectorul public şi să reducă subvenţiile pentru companiile de stat. Aceasta ar putea însemna concedierea mai multor mii de angajaţi.

Fondul Monetar Internaţional a îngheţat în 2012 precedentul acord cu autorităţile de la Belgrad, în valoare de un miliard de euro, pentru că guvernul de la acea dată nu a respectat anumite angajamente cu privire la deficitul bugetar şi datoria publică.

Deficitul bugetar al Serbiei ar urma să atingă în acest an 7,1% din PIB. De asemenea, datoria publică a Serbiei a trecut de 63% din PIB în luna februarie, peste nivelul recomandat de Fond pentru economiile similare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...