1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Extern

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor

Premierii sârb Iviţa Dacici şi kosovar Hashim Thaçi "au ajuns la un acord în domeniile energiei şi telecomunicaţiilor" duminică, la Bruxelles, a anunţat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, relatează AFP.

09 sep, 2013 | Mediafax

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în prezenţa lui Ashton, au adoptat totodată "decizii importante pentru asigurarea unor algeri juste, cu cea mai mare participare posibilă" în scrutinul municipal de la 3 noiembrie în Kosovo, ameninţat cu boicotul de către minoritatea sârbă care locuieşte în nordul Kosovo, a adăugat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, citat într-un comunicat.

"Premierii au convenit că Grupul de lucru privind alegerile condus de OSCE se va reuni în zilele următoare pentru a aplica rapid deciziile adoptate în această (duminică) seara", a adăugat ea.

Mediind de doi ani "dialogul" Belgrad-Priştina, Lady Ashton nu a reuşit să obţină progrese la reuniunea precedentă a celor două părţi, la Bruxelles, pe 27 august.

În domeniile energiei şi telecomunicaţiilor, acordul vizează "toate problemele care se aflau în suspans", potrivit unei surse diplomatice.

Kosovarii vor să obţină un indicativ telefonic independent pentru Kosovo, care îl utilizează în prezent pe al Serbiei, în timp de Belgradul intenţionează să îşi menţină operatorii naţionali de telefonie mobilă în nord.

În domeniul energiei, Kosovo insistă asupra unui sistem autonom de alimentare cu electricitate, în timp ce Belgradul doreşte să menţină prezenţa propriei companii de distribuţie de energie electrică în nord.

În privinţa organizării alegerilor "s-a făcut totul pentru a se asigura o participare bună", potrivit aceleiaşi surse diplomatice. Aceasta a relevat că o serie de liste sârbe s-au înregistrat, până la urmă, pe 4 septembrie, termenul-limită pentru înscrierea la scrutin.

Buna desfăşurare a alegerilor municipale face parte dintre angajamentele asumate prin acordul privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina, semnat în aprilie, care oferă un anumit grad de autonomie regiunii din nordul ţării, limitrofă cu Serbia, asupra căreia Priştina nu exercită, practic, vreun control.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO