Serghei Lavrov: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia şi Uniunea Europeană au convenit să respecte suveranitatea tuturor statelor, inclusiv a Ucrainei, potrivit agenţiei UNIAN.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 07:43
Serghei Lavrov: UE şi Rusia au convenit să respecte suveranitatea Ucrainei

”Am discutat despre Ucraina şi am convenit că toţi trebuie să respecte suveranitatea oricărui stat, inclusiv a Ucrainei, şi să permită altor popoare să facă o alegere liberă cu privire la dezvoltarea statelor lor”, a declarat Lavrov, la sfârşitul unei reuniunii cu omologii săi europeni, la Bruxelles.

Ministrul rus de Externe a subliniat că Ucraina trebuie să-şi ia deciziile, fără vreo influenţă din partea altor state.

„În ultimele zile, tot mai mulţi afirmă că dacă Rusia nu s-ar fi implicat în afacerile Ucrainei, totul ar fi fost bine. Am arătat prin exemple cum ne comportăm noi şi cum se comportă partenerii noştri, care sosesc la Kiev şi împart biscuiţi manifestanţilor din Piaţa Independenţei, afirmând că poporul trebuie să facă o alegere liberă în favoarea Uniunii Europene. În legătură cu acest fapt, apare întrebarea dacă această liberă alegere există”, a afirmat ministrul rus.

De asemenea, Lavrov a declarat că în cadrul acestei reuniuni nu a fost abordat subiectul privind instalarea de către Rusia a unor sistemele de rachete în apropierea frontierelor Uniunii Europene.

„Ministerul rus al Apărării a oferit explicaţii suficiente. Astăzi (luni) acest subiect nu a fost discutat”, a afirmat Lavrov.

Întâlnirea dintre Lavrov şi miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene are loc în contextul refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Puterea ucraineană a suspendat, brusc, la sfârşitul lui noiembrie, semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de mai multe luni, pentru a se întoarce către Rusia. Această situaţie a provocat manifestaţii ale opoziţiei şi o mobilizare fără precedent de la „revoluţia portocalie” prooccidentală din 2004.

Moscova, acuzată de europeni că a efectuat presiuni asupra Kievului, insistă asupra ”intereselor economice reale” ale unei aderări a Ucrainei, aflate în recesiune şi ameninţate de faliment, la Uniunea Vamală.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...