Serviciile medicale, tot mai inaccesibile persoanelor sărace din Europa – raport Médecins du Monde

Cele mai sărace persoane din Europa au acces din ce în ce mai restrâns la îngrijiri medicale, a anunţat luni organizaţia Médecins du Monde (MdM), într-un raport care desfiinţează "mitul" imigraţiei din motive medicale, relatează AFP.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 19:31
Serviciile medicale, tot mai inaccesibile persoanelor sărace din Europa - raport Médecins du Monde

„În ceea ce priveşte sănătatea, instituţiile UE au reafirmat recent adeziunea la valorile universalităţii, accesul la îngrijiri de calitate, echitatea şi solidaritatea (…) În practică, aceste cuvinte rămân încă prea des promisiuni”, potrivit organizaţiei neguvernamentale, care cere un acces real la îngrijiri medicale pentru toţi.

„În timp ce nevoile de asistenţă medicală nerezolvate au crescut în majoritatea ţărilor din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate, cei mai săraci oameni au fost cel mai grav afectaţi”, precizează MdM în acest raport prezentat la Londra.

Aceasta constatare se bazează pe consultaţii medicale realizate anul trecut în rândul a 22.171 de persoane (dintre care 78% imigranţi non-europeni) în nouă ţări membre ale UE, între care Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Documentul citat denunţă situaţia extrem de dificilă a femeilor însărcinate şi a copiilor: mai mult de jumătate din femeile însărcinate nu au beneficiat de consultaţie prenatală înainte de a ajunge la MdM, în timp ce numai o treime dintre copiii consultaţi de acest ONG fuseseră vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. În total, două treimi dintre pacienţii văzuţi anul trecut de MdM nu beneficiau de nici o asigurare medicală.

Datele colectate pentru acest raport „desfiinţează clar mitul migraţiei din motive medicale, atât de des folosit de guverne pentru a restricţiona accesul la îngrijire medicală”, adaugă ONG-ul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...