Serviciile medicale pe care le vei primi la stat, doar în baza cardului naţional de sănătate, de la 1 mai

De la 1 mai, românii care au peste 18 ani vor primi servicii medicale în sistemul sanitar public, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), doar dacă prezintă cardul naţional de sănătate la furnizorul de servicii în contract cu Casa. ECONOMICA.NET vă prezintă lista serviciilor medicale de la stat, la care veţi avea acces doar cu cardul, de la 1 mai. 
Cristina Şomănescu - joi, 02 apr. 2015, 07:41
Serviciile medicale pe care le vei primi la stat, doar în baza cardului naţional de sănătate, de la 1 mai

Infomaţiile referitoare la specialităţile medicale şi serviciile oferite în sistemul sanitar public, la care avem acces doar cu cardul, de la 1 mai, sunt cuprinse în normele de aplicare a Contractului-Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2015-2016.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la medicul de familie, şi în ambulatoriul de specialitate, pentru accesarea serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază.

Cardul va fi obligatoriu ca să beneficiaţi de medicamente decontate de CAS, cu şi fără contribuție personală, şi va fi prezentat de beneficiarul reţetei la momentul ridicării medicamentelor din farmacie. În cazul în care medicamentele sunt ridicate de la farmacie de către un împuternicit, acesta va prezenta cardul său, dacă are, sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul, ca să poată lua de la farmacie medicamentele decontate de CAS.

Pentru consultaţii şi proceduri în cabinetul de reabilitare medicală va fi, de asemenea, obligatorie prezentarea cardului.
Pentru procedurile de acupunctură, acordate în baza de tratament, prezentarea cardului e obligatorie şi se face în fiecare zi de tratament/fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură din cadrul curei de tratament.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la internarea şi externarea din spital, pentru accesarea serviciilor medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă, cu excepţia următoarelor situaţii:
– la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală;
– la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital, şi la internare ca şi caz transferat;
– la externare pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

Dacă vrei să primeşti servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi, prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU) care nu sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii/ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu pentru acordarea de servicii medicale prevăzute în pachetul de bază, din ambulatoriul de specialitate de medicină dentară.

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatoriu ca să primeşti servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative.

Ca să efectuaţi analize de laborator decontate de CAS, prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va face la momentul recoltării probelor, în punctele de recoltare ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, cu excepţia serviciilor paraclinice de microbiologie, histopatologie şi citologie, în situaţia în care probele nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice.

Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să efectuaţi investigaţii de microbiologie, examene de urină şi examene de materii fecale, decontate de CAS. Dacă acestea sunt singurele investigaţii recomandate pe biletul de trimitere, se va utiliza cardul la momentul depunerii probelor la furnizorul de investigatii paraclinice. Dacă acestea sunt recomandate pe biletul de trimitere împreună cu alte analize de laborator, se va prezenta cardul la momentul recoltării analizelor de laborator.

Cardul nu va fi obligatoriu ca să puteţi deconta examinările de histopatologie şi citologie.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu ca să puteţi accesa serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară, decontate de CAS, iar utilizarea cardului se va face la momentul efectuării investigaţiilor prevăzute în pachetul de bază.  

Cardul va fi obligatoriu ca să beneficiaţi de dispozitive medicale, decontate de CAS, dacă medical se ridică de către beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale.
Cardul nu va fi obligatoriu dacă dispozitivul medical e ridicat de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale de către aparţinătorul beneficiarului (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică). În această situaţie, dispozitivul medical poate fi ridicat cu cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul acestuia.

Cardul nu va fi obligatoriu nici dacă dispozitivul medical se eliberează prin poştă sau curierat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un hipermarket online cu produse alimentare proaspete
eMAG lansează Freshful by eMAG, un nou hipermarket online cu livrare rapidă a produselor alimentare proaspete pentru clienții ...
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova împrumută 564 de milioane de dolari de la FMI
Republica Moldova a obţinut un acord de împrumut provizoriu de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 564 de ...
AFM aprobă alte 484 de dosare în Programul Rabla – 228 sunt pentru autovehicule ecologice
AFM aprobă alte 484 de dosare în Programul Rabla – 228 sunt pentru autovehicule ecologice
Un număr de 484 de dosare au fost acceptate în cadrul Programului Rabla 2021, dintre care 228 pentru Rabla Plus, informează ...