Seulul acuză Coreea de Nord de efectuarea celui mai puternic test nuclear, după ce un seism a lovit o zonă militară

Reprezentanţii sud-coreeni acuză că Phenianul a dus la capăt vineri dimineaţă cel de-al cincilea test nuclear, care este şi cel mai puternic de până în prezent, după ce agenţiile meteorologice au înregistrat un cutremur de suprafaţă cu o magnitudine de 5,3 grade în apropierea unei cunoscute zone militare nord-coreene de testare, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 04:59
Seulul acuză Coreea de Nord de efectuarea celui mai puternic test nuclear, după ce un seism a lovit o zonă militară

Agenţiile chineze, europene şi americane au anunţat că seismul de 5,3 grade a fost înregistrat în jurul orei locale 9.30 (3.30 ora României).

De asemenea, un reprezentant guvernamental sud-coreean a declarat că suspectează un nou test nuclear, iar o întălnire a Consiliului de Securitate Naţional din Seul a fost convocată de urgenţă pentru a discuta ameninţare lansată de Phenian.

”Astăzi în jurul orei 9.30… am detectat un seism produs în mod artificial în regiunea nord-coreeană Punggye-ri şi analizăm în acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anunţat Şeful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analiştii chinezi au precizat că seismul înregistrat este cel mai probabil o explozie, în vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenţă o operaţiune pentru monitorizarea radiaţiilor de-a lungul frontierei nord-coreene.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Între timp, analistul american Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies a declarat că magnitudinea seismului sugearează că acesta este cel mai puternic test nuclear efectuat până în prezent de către regimul nord-coreean.

Magnitudinea seismică şi nivelul de suprafaţă al cutremurului detectat indică că explozia iniţială a acoperit o suprafaţă de 20-30 de kilometri. O asemenea acoperire ar însemna că bomba nuclerară nord-coreeană este mult mai puternică decât cea lansată de americani asupra Hiroshimei.

”Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de până în prezent. Nu este o zi fericită. Ceea ce este important este că regimul nord-coreean a adunart experienţă în testele nucleare după cinci asemenea incidente”, a precizat Lewis.

Prin comparaţie, explozia produsă de testul nuclear efectuat la începutul anului s-a întins doar pe o suprafaţă de 6 kilometri.

Între timp, presa sud-coreeană susţine că suprafaţa exploziei nu ar fi depăşit 10 kilometri, ceea ce înseamnă că vorbim tot de cel mai puternic test nuclear al Phenianului.

Regimul nord-coreean a efectuat în luna ianuarie un al patrulea test nuclear, care a rezultat în implementarea unor sancţiuni dure din partea Naţiunilor Unite şi a Chinei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...