Seulul acuză Coreea de Nord de efectuarea celui mai puternic test nuclear, după ce un seism a lovit o zonă militară

Reprezentanţii sud-coreeni acuză că Phenianul a dus la capăt vineri dimineaţă cel de-al cincilea test nuclear, care este şi cel mai puternic de până în prezent, după ce agenţiile meteorologice au înregistrat un cutremur de suprafaţă cu o magnitudine de 5,3 grade în apropierea unei cunoscute zone militare nord-coreene de testare, relatează Reuters citat de News.ro.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 04:59
Seulul acuză Coreea de Nord de efectuarea celui mai puternic test nuclear, după ce un seism a lovit o zonă militară

Agenţiile chineze, europene şi americane au anunţat că seismul de 5,3 grade a fost înregistrat în jurul orei locale 9.30 (3.30 ora României).

De asemenea, un reprezentant guvernamental sud-coreean a declarat că suspectează un nou test nuclear, iar o întălnire a Consiliului de Securitate Naţional din Seul a fost convocată de urgenţă pentru a discuta ameninţare lansată de Phenian.

”Astăzi în jurul orei 9.30… am detectat un seism produs în mod artificial în regiunea nord-coreeană Punggye-ri şi analizăm în acest moment posibilitatea unui test nuclear”, a anunţat Şeful de Stat Major din Coreea de Sud.

Analiştii chinezi au precizat că seismul înregistrat este cel mai probabil o explozie, în vreme ce ministerul Mediului a lansat de urgenţă o operaţiune pentru monitorizarea radiaţiilor de-a lungul frontierei nord-coreene.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că un asemenea test nuclear nu poate să fie tolerat, iar ministrul de Externe a lansat un protest la adresa Phenianului. Două avioane militare japoneze au fost trimise pentru a înregistra nivelul radiaţiilor din apropierea ţărmurilor nord-coreene.

Între timp, analistul american Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute of International Studies a declarat că magnitudinea seismului sugearează că acesta este cel mai puternic test nuclear efectuat până în prezent de către regimul nord-coreean.

Magnitudinea seismică şi nivelul de suprafaţă al cutremurului detectat indică că explozia iniţială a acoperit o suprafaţă de 20-30 de kilometri. O asemenea acoperire ar însemna că bomba nuclerară nord-coreeană este mult mai puternică decât cea lansată de americani asupra Hiroshimei.

”Acesta este cel mai puternic test nord-coreean de până în prezent. Nu este o zi fericită. Ceea ce este important este că regimul nord-coreean a adunart experienţă în testele nucleare după cinci asemenea incidente”, a precizat Lewis.

Prin comparaţie, explozia produsă de testul nuclear efectuat la începutul anului s-a întins doar pe o suprafaţă de 6 kilometri.

Între timp, presa sud-coreeană susţine că suprafaţa exploziei nu ar fi depăşit 10 kilometri, ceea ce înseamnă că vorbim tot de cel mai puternic test nuclear al Phenianului.

Regimul nord-coreean a efectuat în luna ianuarie un al patrulea test nuclear, care a rezultat în implementarea unor sancţiuni dure din partea Naţiunilor Unite şi a Chinei.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...