Sezonul dividendelor: Care este calendarul ultimelor zile „cu dividend” la Bursă

În ultima zi de lucru a lunii aprilie începe calendarul datelor „cu dividend” la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Data „cu dividend” este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiunile unei companii, astfel încât deţinerea acestora să dea deţinătorilor şi dreptul de dividend. Cele mai atrăgătoare acţiuni se mai pot cumpăra (cu dividend cu tot) mai ales în luna iunie, potrivit unui calendar întocmit de casa de brokeraj Prime Transaction.
Adrian N. Ionescu - lun, 06 apr. 2015, 21:19
Sezonul dividendelor: Care este calendarul ultimelor zile „cu dividend” la Bursă

Calendarul dividendelor începe în mai, dar cu trei acţiuni puţin căutate: producătoarea de maşini agricole şi feorestiere Mecanica Ceahlău (MECF, de fapt are data cu dividend în 30 aprilie), producătoarea de sticlărie Stirom Bucuresti (STIB, 6 mai) şi celebra (altădată) producătoare de electrocasnice Electroarges Curtea de Argeş (ELGS, 13 mai).

Prima data „cu dividend” a unei acţiuni importante este 19 mai şi este a titlurilor OMV Petrom (SNP). Deja de a doua zi, adică în data „ex dividend”, achiziţia de SNP nu mai conferă şi dreptul de a încasa dividendele alocate din profitul companiei pe anul trecut.

Acţiunile SNP propuneau ieri un randament al dividendului de 3,17%, la preţul de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Randamentul menţionat este considerat pe piaţă relativ mic, nu cu mult superior ratei dobânzii la depozite, cu care dividendul este comparat de obicei.

În fapt, chiar şi aşa, acţiunea SNP este suficient de atractivă, pentru că rata dobânzii este pe an, iar plata dividendelor SNP începe peste mai puţin de două luni, în 26 mai. Anualizarea randamentului dividendului SNP ar duce la o rată a dobânzii pe an de nu mai puţin de 23%, la achiziţia acţiunii în 6 aprilie. Iar despre capacitatea de plată a Petrom nu se îndoieşte nimeni.

Data „cu dividend” este ultima zi în care se mai poate cumpăra o acţiune astfel încât noul său deţinător să intre în registrul acţionarilor, cu participaţia actualizată. Dividendele se dau investitorilor care figurează la o anumită dată în registrul acţionarilor, iar „data de înregistrare” este stabilită de adunarea generală a acţionarilor (AGA). Sistemul Bursei (Depozitarul Central, de fapt) are nevoie de două zile după data tranzacţiei pentru a face modificările în registrul acţionarilor unei companii. De aceea data „cu dividend” este cu două zile anterioară „datei de înregistrare”, iar data „ex dividend”, cea dintâi care nu  mai dă dreptul la dividend, este cu o zi anterioară înregistrării.

Aceste date sunt importante mai ales pentru investitorii care speculează diferenţele de preţ pe termene relativ scurte. Aceştia vând, de obicei, în data „ex dividend”, sau fără dividend, acţiunile pe care le-au cumpărat doar pentru a încasa dividendul. Rata câştigului (randamentul) obţinut din dividend este raportul dintre acesta şi preţul de cumpărare.

Celelalte acţiuni consacrate ca atractive la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt regăsite în luna iunie a calendarului dividendelor. Ultima dată „cu dividend” este 4 iunie pentru acţiunile BVB înseşi, acum la un randament de 3,98%, 8 iunie pentru SIF Moldova (SIF2, 6,34%, dar SIF2 dă şi acţiuni gratuite), 22 iunie pentru Nuclearelectrica (SNN, 4,11%).

Transelectrica (TEL) şi Fondul Proprietatea (FP) au data „cu dividend” de 22 iunie, dar FP nu va da dividende, ci va distribui o parte din capitalul social. În schimb, Acţiunea TEL are unul dintre  mai mari randamente de dividend de pe piaţă: 9,98%.   

A doua zi este ultima în care se mai pot cumpăra acţiunile cu dividend ale SIF Transilvania (SIF3, 4,81%, la propunerea mai mică de dividend), iar următoarea zi importantă este 8 iulie, în care se mai pot cumpăra acţiunile Electrica (EL, acum la un randament de 6%).

Urmează Transgaz (TGN, 8 iulie, cu randament actual de 7,99%), Conpet Ploieşti (COTE,  17 iulie, 9,36/%, Romgaz (SNG, 20 iulie, 9%).

Iată calendarul dividendelor integral.


Citeşte şi

UPDATE Topul celor mai mari câştiguri din dividende: Acţiunile energetice şi ale SIF-urilor sunt primele în ierarhie

 

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...