Sfârşitul crizei in imobiliare? Restart la un proiect în valoare de 50 de milioane, oprit de 5 ani

Un proiect imobiliar din Târgu Mureş, în valoare de 50 de milioane de euro, început în 2007 şi oprit de cinci ani, în urma extinderii zonei de protecţie a unor sonde de gaz metan, va fi deblocat întrucât aria de protecţie a fost redusă de la 450 de metri la 50, a anunţat prefectul Corneliu Grosu.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 14:35
Sfârşitul crizei in imobiliare? Restart la un proiect în valoare de 50 de milioane, oprit de 5 ani

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a ajuns la un consens cu reprezentanţii Depomureş (aparţinând de GDF Suez) în ce priveşte reducerea ariei de protecţie în jurul sondelor, de la 450 de metri la 50, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prefectului, mai multe proiecte din judeţ, printre care şi cel imobiliar „Belvedere” din zona Calea Sighişoarei din Târgu Mureş, vor putea fi reluate, după ce au fost blocate în ultimii cinci ani, întrucât, invocându-se normele europene, s-a stabilit aria de protecţie în jurul sondelor la 450 de metri, în perimetrul respectiv fiind interzisă construirea.

Proiectul menţionat, început în 2007, prevede construcţia a circa 300 de imobile, şcoli, grădiniţe şi magazine.

„Timp de cinci ani, între autorităţile din judeţul Mureş şi compania Depomureş au avut loc mai multe discuţii, unele chiar contradictorii, nesoluţionate în tot acest timp. Mai mult, s-au instituit pentru Târgu Mureş, comuna Crăciuneşti, Sărmaş, zone de protecţie în jurul sondelor pe o rază de 450 de metri. Acest lucru a determinat sistarea imediată a oricăror investiţii în perimetru. Astăzi vă pot comunica faptul că, împreună cu Depomureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, am reuşit să stabilim pe o temelie solidă, fundamentată ştiinţific, bazată pe calcule matematice şi elemente de calcul al riscurilor, cât şi al probabilităţilor de apariţie a acestora, zona de protecţie din jurul unei sonde la 50 de metri. În acest moment putem vorbi de deblocarea unor lucrări de investiţii în judeţ, lucrări care trebuie să continue”, a declarat Grosu.

Prefectul a precizat că stabilirea unei zone de protecţie de 50 de metri în zona sondelor este conformă cu legile României şi normele europene.

În luna aprilie, prefectul declara că va cere o nouă expertiză legată de zona de protecţie a depozitului de gaz metan aparţinând Depomureş, care ar fi crescut, din 2009 până în prezent, de la 25 la 450 de metri, blocând proiectul imobiliar „Belvedere”, din zona Calea Sighişoarei din Târgu Mureş. Potrivit prefectului, din 2009 şi până în prezent, perimetrul zonei de protecţie a tot crescut, în baza a opt studii, toate făcute de aceeaşi firmă, cu acelaşi soft.

„Până nu sunt aplicate normele SVO2, în ţară sunt aplicate normele autorităţilor române în materie, care prevăd perimetre de siguranţă în jurul capetelor de sonde de la 25, la 50 şi la 75 de metri în jur, în funcţie de natura exploatării. În normele româneşti nu există suprafeţe de siguranţă pentru sondele de înmagazinare a gazelor. Şi de aici, combinat cu SVO2, au început discuţiile între Depomureş şi ceilalţi actori – administraţia municipiului Târgu Mureş, ISU, Ministerul Mediului”, afirma atunci prefectul.

Consiliul Local Târgu Mureş a aprobat, în septembrie 2005, asocierea cu SC Contranscom Benţa SA, pentru amenajarea unui cartier cu 294 de locuinţe, prin credit ipotecar, în zona Calea Sighişoarei. Cartierul „Belvedere” trebuia construit într-un termen de cinci ani de la predarea amplasamentului către investitor.

Construcţia, în valoare de peste 50 de milioane de euro, a început în iunie 2007, cu o întârziere de jumătate de an, datorată lucrărilor de introducere a utilităţilor.

Rodica Fărcaşan, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Mureş, declara atunci că în proiectul cartierului „Belvedere” municipalitatea a investit opt milioane de euro în reţeaua de drumuri, restul fiind investiţie privată. Proiectul a fost blocat din cauza extinderii zonei de protecţie. Din cele aproape 300 de imobile prevăzute în proiect, s-au realizat circa o treime, arăta ea.

Te-ar mai putea interesa și
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde preocupărilor legate de legea de „protecţie a suveranităţii naţionale”
Ultimatum pentru Ungaria. Comisia Europeană a dat un termen de două luni autorităţilor de la Budapesta pentru a răspunde ...
Comisia Europeană a informat joi că a dat un termen de două luni Ungariei pentru ca aceasta să răspundă preocupărilor Bruxellesului legate de legea privind 'protecţia suveranităţii......
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri anunţă lansarea pieţei sale de energie electrică cuplată
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat, joi, operaţionalizarea deplină şi deschiderea pieţei sale de energie electrică ...
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Ce resurse financiare alocăm distracțiilor? Top 3 activități gratuite, preferate de români
Educația financiară este un subiect de interes la ora actuală. În 2024 suntem mai atenți ca oricând cum ne cheltuim ...
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Ministerul Digitalizării: A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp va avea loc în Măgurele între 14-16 iunie
Pentru al doilea an consecutiv, Laser Valley Innovation Bootcamp, eveniment care conectează cercetătorii cu antreprenorii ...