Sfârşitul erei dolarilor ieftini se apropie, dar pieţele lumii au amânat doliul

Bursele europene au recâștigat din pierderile din ajun, în prima parte a zilei de joi, dar ameninţările nu au dispărut. Pieţele lumii păreau pregătite să intre în doliu, ieri. Se apropie sfârşitul ultimei campanii de operaţiuni de infuzie de lichidităţi, aproape fără dobândă, cu care, Rezerva Federală a ferit de înec şi a resuscitat economia americană, în ultimii ani.
Adrian N. Ionescu - joi, 22 aug. 2013, 12:46
Sfârşitul erei dolarilor ieftini se apropie, dar pieţele lumii au amânat doliul

Ieri a fost publicată minuta celei mai recente şedinţe a strategilor de piaţă ai Federal Reserve (FED), document de la care se aşteptau indicii privind modul în care banca centrală a SUA va începe procesul de diminuare, până la oprire completă, a operaţiunilor „quantitative easing” (QE3).

Perspectiva opririi pompei de dolari ieftini tulbură bursele lumii. Septembrie, primul termen invocat de oficiali, se apropie, iar marile bănci speculatoare ale lumii îşi văd deja tăiate banii de cheltuială.

Membrii Comitetul Federal de Operaţiuni de Piaţă (FOMC, Federal Open Market Committee, organismul care decide politica monetară a FED) se simt  „în general confortabil” cu planul presedintelui băncii, Ben S. Bernanke, de a începe, din toamnă, reducerea volumului de achiziţii obligațiuni ale Guvernului SUA, „în cazul în care economia continuă să se îmbunătățească, în conformitate cu previziunile”.

Banca centrală a SUA ar putea avea nevoie să înceapă procesul curând, potrivit opiniilor mai multor membri ai FOMC, menţionate în documentul FED, citat de Bloomberg. Minuta redă discuţiile şedinţei comitetului băncii din 31 iulie.

Stragegii FED s-au declarat încrezători în consolidarea creșterii economice în a doua jumătate a anului 2013, ceea ce ar însemna că nu mai este nevoie de operaţiunile FED.

Cu toate că mare parte din banii pompaţi de FED în sistem nu au ajuns în economia americană, ci în conturile marilor speculatori ai lumii, operaţiunile respective au domolit panica bancară şi au facilitat reluarea creşterii economice.

De teama recrudescenţei recesiunii, dar mai ales din părere de rău pentru dolarii gratis care vor dispărea, pieţele au reacţionat cu scăderi semnificative, zilele trecute.

Pentru a evita tulburările pe pieţe, după reuniunea din iulie, factorii de decizie politică au reafirmat angajamentul de a continua cumpărarea de obligațiuni, până când vor avea dovezi că „perspectivele pentru piața forței de muncă se vor fi îmbunătățit substanțial”.

Datele bune despre industria Germaniei au încurajat astăzi bursele europene importante, care cresc cu peste 1%. Indicii importanţi ai Bursei de Valori Bucureşti  (BVB) cresc mai modest, cu până la 0,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...