„Sfârşitul lumii”: puţină angoasă, dar mai ales indiferenţă şi umor

În timp ce mulţi pământeni par să fie convinşi că în această vineri vor asista la distrugerea planetei noastre, o profeţie alimentată de sfârşitul unui ciclu din calendarul maya, alţii înfruntă această "ultimă zi" cu indiferenţă şi umor, informează AFP.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 17:43

Australia este una dintre primele ţări care au asistat la răsăritul Soarelui pe 21 decembrie. Pagina de Facebook a Biroului pentru Turisim din Australia a fost „bombardată” cu mesaje în care utilizatorii din lumea întreagă întrebau dacă există supravieţuitori pe această insulă-continent. „Da, suntem în viaţă!”, a răspuns organizaţia.

„Datorăm civilizaţiei maya mulţumiri profunde, pentru că ne-a ajutat să depăşim pragul de 4 milioane de fani pentru pagina noastră de Facebook”, a răspuns, pragmatic, Andrew McEvoy, directorul Biroului pentru Turism din Australia.

Prim-ministrul acestei ţări Julia Gillard a dat tonul reacţiilor oficiale referitoare la Apocalipsă, la începutul lunii decembrie. Într-o înregistrare video filmată pentru un post de radio destinat tinerilor, şeful guvernului australian a mimat o alocuţiune oficială, fiind flancată în momentul acelei declaraţii de două drapele australiene.

„Indiferent dacă lovitura de graţie ne va fi dată de zombies devoratori de carne umană, de bestii demoniace din infern sau de triumful muzicii K-pop (muzica pop sud-coreeană, n.r.), trebuie să fiţi convinşi de un lucru despre mine: voi lupta pentru voi până la final”, declara Julia Gillard cu o voce gravă.

Platforma de microblogging Twitter abundă la rândul ei în comentarii despre sfârşitul lumii, nu neapărat pline de angoasă. „Ştire importantă: sfârşitul lumii a fost amânat până când Liverpool va câştiga Premier League. Gata, ne-am liniştit”, scria Mario Balotelli, jucător la Manchester City, într-un mesaj (tweet) preluat apoi de câteva mii de ori.

Mexicul şi ţările din America Centrală celebrează vineri sfârşitul unei mari ere de 5.200 de ani din calendarul maya (pe care unii cercetători îl plasează mai degrabă pe 23 decembrie), un eveniment pe care multe persoane l-au asociat cu sfârşitul lumii.

Agenţia spaţială americană (NASA) a fost contactată de mii de persoane care au cerut instrucţiuni oficiale pentru a şti cum trebuie să se comporte în caz de Apocalipsă.

Pe o pagină internet destinată demontării speculaţiilor susţinute de aşa-zisele profeţii, NASA îi linişteşte pe pământeni. „Planeta noastră se descurcă bine de peste 4 miliarde de ani şi mulţi savanţi care au o reputaţie excelentă pe plan mondial ne asigură că nu există nicio ameninţare reală asociată cu anul 2012”, afirmă NASA.

Însă unii preferă să îşi ia măsuri de precauţie.

În Olanda, un bărbat se pregăteşte să trăiască un eventual potop şi a achiziţionat în ultima clipă o barcă de salvare care poate să primească 50 de persoane, anunţa joi presa olandeză. „Oamenii din cultura maya nu erau nebuni şi, dacă ai în vedere şi profeţiile biblice, munţii se vor topi precum ceara”, afirmă Pieter Frank van der Meer pentru cotidianul Volkskrant.

În micuţul sat turcesc Şirince, despre care unii spun că va supravieţui Apocalipsei datorită „fluidelor pozitive”, sutele de reporteri, veniţi în acest sat liniştit pentru a-i intervieva pe oamenii care au venit să trăiască acolo ziua Judecăţii de Apoi, erau mai numeroşi decât populaţia locală (570 de persoane).

Dar, în afară de agitaţia mediatică şi de cei 500 de jandarmi amplasaţi în zonă din motive care ţin de precauţie, calmul domnea peste acest sat cu case greceşti vechi, renovate cu gust, aflat la câţiva kilometri de Marea Egee.

În Franţa, la Bugarach, un sat din sud-vest, despre care se spune că ar asigura şi el supravieţuirea după Apocalipsă, autorităţile au interzis, joi, accesul unor persoane care încercau să ajungă pe piscul muntos din localitate. Până vineri dimineaţă, autorităţile nu au înregistrat un aflux deosebit de mistici şi de fanatici în această regiune, aşa cum se temeau că se va întâmpla.

Accesul pe piscul muntos şi în peşterile masivului a fost închis, drumurile care duc în sat sunt monitorizate prin filtre de poliţie, vânătoarea şi survolarea masivului muntos sunt interzise, iar câteva sute de jandarmi au fost deja mobilizaţi pentru a asigura dispozitivul de securitate necesar.

America Centrală, inima civilizaţiei maya, se pregăteşte de mai multe săptămâni nu doar pentru sfârşitul lumii, ci şi pentru intrarea într-o nouă eră.

Chichen Itzá, unul dintre siturile arheologice cele mai reprezentative pentru cultura maya, din sud-estul Mexicului, se pregăteşte să primească între 15.000 şi 20.000 de vizitatori în această zi de vineri, potrivit autorităţilor locale.

„Va fi însă o zi de vizită normală, cu orarul de vizitare obişnuit”, a declarat un purtător de cuvânt al Institutului Naţionale de Antropologie şi Istorie din Mexic.

Institutul se declară totuşi conştient de faptul că Chichen Itzá şi maiestuoasa lui piramidă Kukulkán vor atrage un număr de persoane comparabil cu numărul înregistrat în timpul celebrărilor echinocţiului, atunci când mulţimi impresionante de oameni vin să asiste la apariţia primelor raze de Soare din primăvară, pe acele construcţii milenare din piatră.

Numeroşi turişti sunt aşteptaţi şi în alte situri arheologice din sud-estul Mexicului, din Guatemala, din Salvador şi din Honduras, ţări ale căror teritorii actuale au alcătuit în trecut străvechiul imperiu maya.

Ceremoniile au început încă de joi seară, în faţa a 3.000 de spectatori, cu ritualuri şi dansuri specifice, în maiestuoasele ruine din Tikal, în inima pădurii tropicale din Guatemala.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...