Sfatul pentru români al unei hackeriţe de doar 12 ani care a „spart” sistemul de vot din SUA: Rămâneţi la votul pe hârtie, este cel mai sigur

Bianca Lewis, în vârstă de 12 ani, pe jumătate româncă, a testat şi găsit vulnerabilităţi informatice în sistemul electronic de vot din Statele Unite ale Americii pe când avea doar 10 ani. Acest lucru a transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute hackeriţe din lume. Mai mult decât atât, munca ei a fost menționată la ședința Congresului Statelor Unite ale Americii despre securitatea sistemului de votare şi este unul dintre primii copii care au vorbit vreodată în fața Congresului American despre securitate cibernetică. Bianca a fost prezentă în calitate de speaker la conferinţa DefCamp de la Bucureşti, unde ECONOMICA.NET a avut ocazia să stea de vorbă cu ea.
Lidia Neagu - sâm, 09 nov. 2019, 08:03
Sfatul pentru români al unei hackeriţe de doar 12 ani care a

Bianca are multe pasiuni, cum ar fi scrima, înotul, tirul, matematica, cusutul, „să se prostească mult” şi spune că îşi doreşte să înveţe să croşeteze şi să deseneze mai bine, dar cel mai mult îi place programarea şi, în special, hackingul. Cea din urmă pasiune a descoperit-o foarte devreme în viaţă, când tatăl ei, de asemenea pasionat de hacking, a învaţat-o ABC-ul informaticii pe vremea când încă era la grădiniţă cu ajutorul cărţii „Super Scratch Programming Adventure”. „De acolo, am preluat eu mai departe”.

Bianca şi-a început discursul cu un mesaj în română „Bună ziua Bucureşti, bună ziua România şi bună ziua mama”, apoi a continuat prezentarea în engleză şi a vorbit despre vulnerabilităţile sistemului de vot electronic din SUA şi cum pot fi depăşite.

Întrebată la final de cineva din public ce sfat ar da românilor având în vedere că duminică au loc alegeri prezidenţiabile, Bianca a răspuns fără să clipească: „Buletinele de vot pe hârtie sunt nemaipomenite, vă rog, rămâneţi cu ele. Nu treceţi la sistemul de vot electronic, acestea sunt super greu de securizat şi alegerile pot fi modificate cu ajutorul lor. Aşa că, vă rog, rămâneţi la votul pe hârtie, este cel mai sigur. E bine ca alegerile să aibă loc în zile libere, să fie multe secţii în spaţii încăpătoare”.

Am întrebat-o şi eu după ce a terminat prezentarea ce părere are despre votul electronic. „Nu există vreo metodă prin care să fie sigur. Pe hârtie e ceva fizic care poate fi urmărit, pe maşină însă, nu e aşa. Să zicem că ai votat cu Hillary (Clinton n.red.), dar, de fapt, votul se duce către Trump. Dacă printezi votul va arăta Hillary, dar în computer arată Trump şi mai ales la buletinele de vot cu cod de bare. De aceea, buletinele de vot de hârtie, fără cod de bare şi numărate de oameni, ar trebui să funcţioneaze” 

De altfel, ea lucrează la propriul sistem de vot electronic „împreună cu prietenii mei hackeri”, pe care l-a denumit „Secure Open Vote”.

„Am o mulţime de prieteni hackeri, care au multe idei grozave. Ne-am tot sfătuit şi trimis mesaje despre cum aş putea să construiesc sistemul. Din moment ce este un sistem end to end trebuie să ne dăm seama cum să facem nu numai maşinile de vot, software-ul şi hardware-ul, ci şi sistemul de înregistrare şi o mulţime de alte lucruri pentru că este format din foarte multe părţi. Scopul meu e să îl termin, dar scopul meu final cu el este să îl fac să fie sistemul de vot din SUA”.

Chiar dacă astfel de scopuri necesită enorm de multă muncă, tânăra hackeriţă este încrezătoare în propriile forţe şi ajutorul primit din partea comunităţii de hackeri pentru a convinge congressmenii americani să folosească sistemul.

„Există o mulţime de hackeri şi foarte mulţi oameni mă plac şi, mulţi dintre americani îşi doresc să aibă un sistem de vot sigur. Cred că dacă strâng pe toată lumea în jurul meu, le povestesc despre proiectul meu, dacă îl fac open source, pentru că, aşa cum am mai zis, vreau să fie transparent astfel încăt oricine poate să verifice ce fac, voi reuşi. Deci voi fi susţinută de toţi prietenii mei hackeri şi de toţi oamenii care îşi doresc un sistem de vot sigur, va fi o bătălie între 100 de oameni contra unuia singur. Aşa că, până la urmă, sper ca oamenii să îmi ţină partea şi să îl facem”.

În prezent, Bianca mai lucrează la un proiect – HorseBot – un sistem care încălzește apa potabilă pentru cai în timpul iernii și monitorizează hidratarea acestora.

„I-am povestit vecinului meu Ed, despre un proiect pe care l-am făcut înainte şi el mi-a spus o poveste tristă despre cai. În timpul iernii, caii nu beau suficientă apă, fie pentru că e prea rece, fie pentru că nu au suficientă la dispoziţie. Aşa că bălegarul lor este foarte uscat şi se lipeşte de intenstine şi trebuie operaţi. 80% dintre ei nu supravieţuiesc operaţiei şi mulţi cai păţesc asta. Aşa că după ce am auzit asta, am vrut să fac o găleată specială pentru ei ca să moară mai puţini cai”.

În trecut, a mai lucrat la un proiect similar – WaterBot – un sistem automat de irigații pe care l-a realizat pentru un experiment științific şi care necesită o cantitate precisă de apă care trebuie adăugată plantelor la anumite perioade ale zilei.

Bianca a fondat „Girls Who Hack”, o comunitate online care învață și încurajează fetele interesate de domeniul securității informației. Tânăra de 12 ani se bazează pe social media și pe blogul ei pentru a-și împărtăși aventurile din domeniul tehnologiei și științei. Pe site-ul ei web, ea oferă un tutoriale gratuit despre o mulţime de lucruri, cum ar fi cum să stabiliți un server bazat pe cloud deschis. 

Am întrebat-o pe Bianca, un promotor ferm al nevoii de diversitate în domeniul tehnologiei, dacă are un mesaj adresat tinerelor care doresc o carieră în tehnologie.

„În lumea tech? Le-aş spune să încerce câte puţin din toate chiar şi lucrurile care credeţi că nu o să va placă. Încercaţi puţin din TOT ce puteţi din industria tech, apoi alegeţi că vă place cel mai mult şi concentraţi-vă pe acel lucru şi mergeţi mai departe. Dacă nu vă place, schimbaţi. De exemplu, aseară mă uitam la TV la un show numit „Bucătari sub acoperire”, unde şefi din companii se duc şi se deghizează în muncitori simpli pentru a vedea cum lucrează aceştia. Şi una dintre doamne, care a lucrat ani de zile ca asistentă medicală, şi-a dat seama când a înaintat în vârstă că nu îi mai place meseria ei, aşa că s-a făcut chef de bucătărie. Deci, nu e niciodată prea târziu să te schimbi”.

Entuziasmul şi energia Biei sunt molipsitoare și sunt convinsă că va reuși să inspire tot mai multe fete să devină atrase de posibilitatea unei cariere în lumea tehnologiei.

A zecea ediţie a DefCamp, cea mai amplă conferinţă anuală de hacking şi securitate cibernetică din Europa Centrală şi de Est, este o ediţie aniversară şi aduce la Bucureşti un număr record de participanţi şi speakeri de renume internaţional.

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la Bucureşti aproape 7.500 de participanţi din peste 55 de ţări şi 150 de oraşe. Aceştia sunt pasionaţi de hacking, vulnerabilităţi cibernetice şi interesaţi să-şi dezvolte abilităţile tehnice. 
Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...