Sfaturi de vacanţă: 6 metode anti-furt pentru tabletă sau telefonul mobil

Utilizatorii de tablete sau smartphone-uri pot preîntâmpina furtul propriilor echipamente electronice printr-o serie de măsuri de siguranţă, atunci când pleacă în vacanţă, una dintre acestea fiind blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex, atenţionează, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 10:34
Sfaturi de vacanţă: 6 metode anti-furt pentru tabletă sau telefonul mobil

Iată sfaturile ANCOM:

1. Este bine ca utilizatorii să îşi blocheze cartela SIM printr-un cod PIN complex şi, în plus, să seteze o parolă pentru deblocarea echipamentelor.

2. Dacă nu folosesc în mod curent telefonul pentru a suna în străinătate, posesorii pot, de asemenea, să restricţioneze apelurile internaţionale sau către alte destinaţii decât România când folosesc serviciul în roaming. Aceste servicii de restricţionare a unor direcţii de apelare sunt puse la dispoziţie gratuit de operatori

3. În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce şi date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu acelaşi număr, gratuit sau contra-cost, în funcţie de politica fiecărui operator.

4. Înainte de a pleca în vacanţă, este bine ca utilizatorii să îşi noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reţinut faptul că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu şi smartphone-ul sau tableta, pentru recuperarea acestor echipamente fiind necesară o plângere la poliţie. Există, totodată, aplicaţii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul/ tableta sau pentru a şterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum şi aplicaţii prin care posesorii pot face o copie de siguranţă a contactelor şi datelor din telefon’, notează ANCOM.

5. Utilizatorii ar trebui să evite modificarea restricţiilor de securitate configurate de producător, pentru că acest lucru poate compromite siguranţa smartphone-ului ori tabletei, făcându-le vulnerabile faţă de tentativele de virusare.

6. Este recomandat ca utilizatorii să instaleze programe antivirus şi să descarce aplicaţii numai din magazinele online deţinute sau recomandate de producători, pentru a preveni diferite fraude sau chiar situaţiile în care alte persoane ajung să acceseze de la distanţă smartphone-ul şi să efectueze apeluri, să trimită SMS-uri sau să descarce conţinut online fără ca posesorul telefonului să ştie.

 

Utilizatorii pot afla ce măsuri de siguranţă pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor şi pentru a preveni accesarea lor neautorizată accesând site-ul ANCOM, secţiunea InfoCentru, unde sunt puse la dispoziţie informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, spune instituţia. ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...