SGG, mandatat de Guvern să caute sediu în Bucureşti pentru Agenţia Europeană a Medicamentului

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, prin ordonanţă de urgenţă, măsurile necesare pentru depunerea candidaturii României în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Secretariatul General al Guvernului (SGG) va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar în acest sens, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 09 iun. 2017, 14:48
SGG, mandatat de Guvern să caute sediu în Bucureşti pentru Agenţia Europeană a Medicamentului

„Relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente, organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, reprezintă o oportunitate pentru România, în contextul în care ţara noastră nu găzduieşte, în acest moment, sediul unei agenţii europene. Atragerea unui sediu de agenţie a UE în ţara noastră ar contribui la creşterea prestigiului României ca stat membru şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de News.ro.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, Secretariatul General al Guvernului, în numele statului român, va realiza demersurile necesare şi va lua măsuri pentru a identifica sau selecta un imobil necesar pregătirii şi participării României la procesul demarat la solicitarea instituţiilor Uniunii Europene, în vederea relocării unor instituţii/agenţii ale UE.

De asemenea, SGG va lua cu prioritate măsurile pentru a identifica un imobil, proprietate publică sau privată a statului, situat pe teritoriul României, care să corespundă cerinţelor solicitate destinaţiei de sediu al instituţiei/agenţiei ce urmează a fi relocată.

„În cazul în care nu va fi identificat un astfel de imobil, SGG va iniţia o procedură transparentă şi nediscriminatorie de selecţie pe piaţă a imobilului care să îndeplinească condiţiile solicitate de instituţiile Uniunii Europene. Procedura de selecţie se stabileşte prin ordin al secretarului general al Guvernului, care va fi publicat în Monitorul Oficial. Ulterior derulării procedurii şi selectării imobilului, Secretariatul General al Guvernului va lua măsurile necesare în vederea includerii imobilului respectiv în dosarul de candidatură a României”, susţine sursa citată.

Actul normativ aprobat prevede că, în situaţia câştigării de către România a procesului de relocare, contractul de închiriere se negociază şi se încheie între instituţia/agenţia UE şi proprietarul imobilului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 29 aprilie, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că membrii Consiliului European au decis ca în luna iunie să fie stabilite criteriile în funcţie de care vor fi relocate agenţiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmând ca deciziile finale să fie luate în cursul toamnei.

Iohannis a afirmat că intenţionează să ceară un bonus pentru ţările care nu au o agenţie europeană pe teritoriul lor, în condiţiile în care România îşi propune ca Agenţia Europeană a Medicamentului să fie mutată la Bucureşti.

Pe de altă parte, guvernul român trebuie să ofere garanţii că Agenţia va beneficia de toate condiţiile necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător în cadrul programului de prelansare Kickstarter al schimbului......
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...