Shell plăteşte „taxe de protecţie” de peste 100 milioane dolari pe an în Nigeria

Grupul petrolier Shell plăteşte peste 100 milioane de dolari pe an către diverse forţe de securitate din Nigeria, pentru a asigura paza instalaţiilor din delta Nigerului, potrivit unor date financiare interne ale companiei, citate de The Guardian.
Economica.net - lun, 20 aug. 2012, 08:36
Shell plăteşte

Compania întreţine o „poliţie” proprie de 1.200 de persoane în Nigeria, la care se adaugă o reţea de informatori civili.
Shell a cheltuit aproape 1 miliard de dolari în perioada 2007-2009 pe securitate la nivel global, cifră care rivalizează cheltuielile guvernului nigerian în domeniul siguranţei.

Din această sumă, aproape 40%, respectiv 383 milioane de dolari, a fost cheltuită pe protejarea angajaţilor şi instalaţiilor din regiunea deltei Nigerului.

În 2009, compania a plătit 65 milioane de dolari forţelor de securitate ale guvernului nigerian, iar 75 milioane de dolari sunt trecute la „alte costuri” de siguranţă, cel mai probabil un amestec de firme private de securitate şi particulari.

Organizaţiile non-guvernamentale sunt îngrijorare că bugetele uriaşe investite de Shell în securitatea operaţiunilor din Nigeria contribuie la situaţia volatilă din regiune şi alimentează corupţia şi criminalitatea.

„Cheltuielile globale pe securitate ale Shell sunt colosale. Este uimitor că Shell a transferat 65 milioane de dolari către soldaţi şi forţe de poliţie cunoscute pentru abuzarea permanentă a drepturilor omului”, se plânge Ben Amunwa de la Platform, un ONG londonez care urmăreşte industria petrolieră.

Platform susţine că Shell şi-a dublat costurile cu securitatea în perioada 2007-2009, întâmplător sau nu în paralel cu escaladarea tensiunilor şi violenţelor din delta Nigerului.

În 2008, 62 de angajaţi sau contractori ai Shell au fost răpiţi, iar trei au fost ucişi. Multe instalaţii petroliere operate de Shell au fost atacate, compania fiind forţată să întrerupă exporturile din Nigeria, pentru câteva săptămâni, după mai multe incidente violente.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...